A Borkai-ügyről nem beszélhetünk múlt időben – ez történt eddig

Csanádi Dávid 2019. október 23. 14:54 2019. okt. 23. 14:54

Ma már történelem: a 2019-es önkormányzati választások kampányfinisében egy, magát az ördög ügyvédjének nevező személy blogot indított, amelyben információkat kezdett csepegtetni Borkai Zsolt győri polgármester adriai luxusutazásáról. Az információkat bizonyító erejű fotók és videók követték, a csepegtetésből áradat lett, ami sokak szerint elmosta a Fidesz választási esélyeit nagyon sok olyan helyen, ahol egyébként lehettek volna.

Kurvák, kokain, korrupció

Valószínűleg senkit nem kell emlékeztetnünk arra, hogy a bemutatott szövegek és képanyagok miről szólnak, de azért a rend kedvéért álljon itt: egy igazán jó buliba nyerhettünk betekintést, minden kellékével együtt: a kurvák és a kokain mellett bizonyos korrupciós szálak is előkerültek. Ezeket most el is engedjük, inkább azt szeretnénk összefoglalni, mit szólt a világ a Borkai-ügyhöz, hiszen a polgármester kampányában családfőként reklámozta magát, és a Fidesz-KDNP jelöltjeként a keresztény értékek védelmére esküdött, amibe az őt ért vádak kevéssé férnek bele.

Az első reakciók

Borkai Zsolt először kampányhazugságnak nevezte a viharos gyorsasággal terjedő híreket, de a megjelenő képek és videók hatására nem tagadott tovább: bocsánatot kért családjától, és kijelentette, hogy nem közpénzből tette, amit tett, bűncselekményt nem követett el. Azt is kijelentette: nem mond le, és nem lép vissza jelöltségétől.

Gyakorlatilag ezzel egy időben elérhetetlenné vált a kompromittáló felvételeket közlő blog, de hamarosan – másik tárhelyen – ismét látható lett.

A lavina legördül…

…és már nem csak Borkait látszik maga alá temetni. Mindössze egy nappal Borkai nyilatkozata után újabb videó kerül nyilvánosságra, amelyen a polgármester ügyvéd barátja, Rákosfalvy Zoltán is megjelenik, ráadásul az ő magánrepülőjéről is terjednek képek, amit a hírek szerint Borkai vezet. Itt már szóba kerülnek a győri Audi-földügyletek, és mindenki korrupciós szálakról beszél.

Borkai Zsolt jelentősen csökkenti nyilvános megjelenéseit, a Jobbik pedig feljelentést tesz ellene, mert a párt szerint a leleplező blog anyagai számos bűncselekmény felderítéséhez szolgáltatnak alapot.

Négy nappal az ügy kirobbanása után megszólal végre a Fidesz: Novák Katalin alelnök szerint Borkai Zsolt viselkedése „nem volt példaértékű”.

Október 9-én megszólalt az ellenzék polgármesterjelöltje, a DK-s Glázer Tímea is, aki Facebook-üzenetében szégyennek nevezte a történteket, de meglepő módon nem követelte, hogy Borkai Zsolt lépjen vissza. Ekkorra már nemzetközi érdeklődés övezte az ügyet, a Jobbik pedig Horvátországban is feljelentést tett.

Érezhető volt, hogy Borkai nagyon sokba kerülhet a Fidesznek

Talán éppen ezért mondta az október 10-i kormányinfón Gulyás Gergely, hogy a győri polgármester orgiája nem tartozik a nyilvánosságra, és a sajtó igazságtalan, mert többet foglalkozik Borkaival, mint a Wittinghoff Tamás budaörsi polgármesterről megjelent szexvideóval. Közben a Párbeszéd is megtette a maga feljelentését, ami része a többfrontos ellenzéki offenzívának: a győri ellenzék rendkívüli közgyűlésen akarja kezdeményezni a Rákosfalvyval kötött szerződések felbontását.

A közvéleménykutatók mérései szerint ekkorra már egészen összezárult az olló: Budapesten Karácsony Gergely népszerűsége beérte Tarlós Istvánét, és ebben sokan nagy szerepet tulajdonítottak a Borkai-ügynek is. Maga Tarlós is érezhette ezt, mert október 11-én lemondásra szólította fel Borkai Zsoltot.

Valószínűleg Borkai meg is akarta fogadni Tarlós tanácsát, mert kevesebb, mint 48 órával a választások kezdete előtt rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett. Hogy mit akart mondani az soha nem fog kiderülni, egy óra múlva ugyanis inkább úgy döntött, hogy csak közleményt ad ki, amiből aztán szintén nem lett semmi. A pletykák szerint le akart mondani, csak a Fidesz nem engedte, mert nem akart jelölt nélkül maradni egy megyei jogú városban.

A Fidesz kommunikációja összeomlott

A lemondott sajtótájékoztató csak egy mozzanata volt a Fidesz-kommunikációban ritkán látható káosznak: a kormánypárti Magyar Nemzet egy cikkben Borkai lemondását követelte, majd a szöveg hamarosan eltűnt az újság honlapjáról. A kormánypárt kommunikátorainak láthatóan fogalmuk sem volt arról, hogy mit kéne kezdeni a helyzettel, miközben a horvát parlamentben már Orbán Viktor személyét is támadások érték a Borkai-üggyel kapcsolatban: Bojan Glavesevic független képviselő mondta a magyar miniszterelnökről, hogy „nem a magyar emberek barátja, még kevésbé a horvátoké”. Ha nincs kampány, ez talán fel sem tűnik senkinek, a Momentum azonban a kampányelemek közé emelte a horvát politikus mondatát.

Karácsony Gergely is megszólalt, mondván, nincs két Fidesz, csak egy, de az a velejéig romlott. Ezzel a budapesti választások későbbi győztese arra mutatott rá, hogy Borkai ügye nem különválasztható pártjától.

A győri jobbikosok pedig – bár ennek szerintük semmi köze Borkaihoz – kiléptek az ellenzéki együttműködésből. A párt országos vezetése azonnal lépett: kizárta tagjai közül a renitenseket, és feloszlatta a Jobbik győri szervezetét.

A választásokat megelőző napon aztán az ellenzék közösen tüntetett Győrben a Borkai-ügy miatt, október 13-án pedig már zajlottak a választások, amikor Orbán Viktor sem halogathatta tovább, hogy megszólaljon, de csak annyit mondott, hogy előbb a győrieknek kell véleményt mondania Borkai Zsoltról, azután majd ő is megteszi.

Győrben ez is kevés volt

Végül hiába a botrány, Borkai Zsolt – igaz, kevesebb, mint 1000 szavazat különbséggel, de győzött Győrben, így újabb öt évig a város polgármestere lehet. Mármint akkor, ha a Fidesz is úgy akarja. Ma már tudjuk, hogy – legalábbis egyelőre – úgy akarta.

Az ország többi részén, főként a fővárosban és a megyei jogú városokban azonban bizonyos, hogy az ellenzék jelentős térnyerésében szerepe volt a botránynak – hogy mennyire, arról elemzések százai fognak még szólni.

Orbán Viktor nem tartotta be ígéretét

A miniszterelnök nem mondott véleményt hétfőn Borkairól, ahogy korábban ígérte, hanem inkább elutazott a türk tanácsba magyarországi kipcsak törzsekről hadoválni. Az ellenzék újraszámlálást kért, a horvát rendőrség pedig vizsgálódni kezdett Borkai hajókirándulásával kapcsolatban.

A győri választók úgy érzik, becsapták őket

Borkai Zsolt két nappal a választások után robbantott még egy bombát: lemondott párttagságáról a Fideszben, viszont megtartotta helyét Győr élén. Ezzel elég csúnyán beintett azoknak, akik csak azért szavaztak rá a botrány után, hogy a Fidesz nyerje meg a várost, hiszen így sem erkölcsös keresztény-konzervatív, sem fideszes polgármesterük nem maradt.

Rögtön a választások után beindult a Fidesz kármentő-alakulata is: Gulyás Gergely szerint legalább három fővárosi kerületet vesztettek el Borkai miatt, Kósa Lajos pedig odavágta, hogy Borkai nem fideszes (akkor már tényleg nem volt az), csak együttműködik a Fidesszel, az pedig nagyon más.

Nincs vége, és egy darabig nem is lesz

A Borkai-ügy nem fog véget érni a választásokkal, sőt, még azzal sem, ha a polgármester esetleg lemond. Több feljelentést is tettek ellene a hatóságoknál, a kábítószer birtoklásától a korrupciós ügyekig,

Balogh Zoltán, a Fidesz egykori emberminisztere erkölcstelenségnek és bűnnek nevezte a történteket, Kósa Lajos időközi választást javasolt, Polt Péter, a pártsemlegességgel igazán nem vádolható legfőbb ügyész pedig megerősítette, hogy több ügyben is folyik a nyomozás a győri polgármester ellen.

Borkai nem meri megmutatni magát

2019. október 23-án Borkai Zsolt még mindig nem mer szembenézni a győriekkel, az ünnepi megemlékezésen az egyik alpolgármester mond beszédet.

Előbb-utóbb pedig eljön a szemkontaktus ideje: a győriekkel, Orbánnal, a Fidesszel és nem kizárt, hogy a bírósággal is.