A borsodi időközin előválasztással megtörhető a kétharmad

HírKlikk 2020. július 19. 14:17 2020. júl. 19. 14:17

Ősszel időközi országgyűlési választást kell tartani Tiszaújváros-Szerencs körzetében, és ha létrejön az együttműködés, legalább formálisan elveszítheti a kormányoldal a kétharmados parlamenti többségét. A tét tehát nem kicsi, de kérdéses, hogy a pártok ezt meg akarják-e érteni – írja blogjának legfrissebb bejegyzésében Magyar György, aki emlékeztet arra, hogy a jelenlegi választási rendszerben a Fidesz szinte legyőzhetetlennek tűnik.

„A Nemzeti Együttműködés Rendszerének menesztésére csak egyetlen lehetőség kínálkozik: a saját fegyverét kell ellene fordítani. Egy megosztott ellenzéknek esélye sincs, de ha összefognak, egy előválasztás után, a kétharmad által alkotott jogszabályok biztosította keretek között is lehetőség van a kormányváltásra”. 

Mindenki láthatta 2014-ben és 2018-ban, hogy mi történt: a pártlistákra leadott szavazatok 45-47 százaléka is elég a szűk kétharmadhoz. A verseny persze alapvetően a 106 egyéni körzetben dőlt el, és 2018-ban legalább tucatnyi helyen verhető lett volna a Fidesz, ha a számottevő támogatottságot élvező ellenzéki pártok nem egymást akarják legyőzni – emlékeztet Magyar a blogbejegyzésében, felróva, hogy képtelenek voltak belátni, ha összefognak, akkor biztosan nincs kétharmad.

Előválasztás kell!

A NER rendszerét csak összefogással lehet leváltani. Ennek alapjait kizárólag a civil szervezetek által támogatott előválasztás teremtheti meg. A cél tehát az, hogy a lehető legszélesebb ellenzéki együttműködés álljon szemben a Fidesz jelöltjével. Ez 2019-ben a budapesti főpolgármester-választáson és a IX. kerületben – a Civil Választási Bizottság közreműködésével – megvalósult – olvasható a civil szervezet kezdeményezés motorjának számító Magyar György blogjában.

„Készek vagyunk rá, hogy a Borsod megyei 6. számú egyéni országgyűlési választókerületben – Tiszaújváros és Szerencs térségében – is közreműködjünk hasonló előválasztás lebonyolításában. Ehhez rendelkezünk megfelelő tapasztalatokkal és biztosítani tudjuk a technikai feltételeket. Nem mellesleg, az időközi választás főpróba is lehet: miként működhet a rendszer a 2022-es parlamenti választásra való felkészülés során már a jövő esztendőben” – szól a felhívása.

Az előválasztás előnyei

  • a polgárokat bevonják a jelöltek kiválasztásának folyamatába, és nem zárt szobákban döntenek a pártok;
  • a szavazók azt érzékelhetik, hogy meghatározó részesei a választási eljárásnak;
  • az egész folyamat tematizálja a közbeszédet, és az ellenzék nem a kormánypropaganda után kullog;
  •  az előválasztás legitimálja a jelölteket, akik mögé a vesztesek is beállnak;
  • mindez mozgósíthatja a potenciális szavazókat, akik úgy érezhetik, hogy a saját emberükre voksolhatnak.

A körzetben egyébként 2018-ban a szavazatok valamivel több mint 49 százalékával a tragikus balesetben elhunyt Koncz Ferenc nyerte el a mandátumot, míg a Jobbik 31 és fél százalékkal végzett a második helyen, az MSZP és a Párbeszéd jelöltje csaknem 15 százalékkal lett a harmadik, az LMP-nek pedig a voksok 2,2 százaléka jutott. A maradékon 15 kamupárt osztozott. Ha tehát teljes az ellenzéki összefogás, akkor  Fidesz két éve nagy valószínűséggel elbukja a választókerületet. „A jövőre nézvést, ezen tessenek elgondolkodni!” – húzza alá az írásban.

A Fidesz csapdája

Magyar szerint, 2018-ban  akár arra is lehetett volna esély, hogy egy széles körű együttműködéssel, a Fideszt megszorongassák, de az ellenzék sajnálatos módon, a Fidesz kottájából játszott, és sok párt célja leginkább az volt, hogy minél több jelöltet állítson, csak hogy hozzájusson a bőkezűen osztott kampánytámogatáshoz. Az akár hatszázmillió forintos csábításnak pedig kevesen tudtak ellenállni.

„Ha ez így megy tovább, minden marad a régiben, és a Fidesz megint kétharmaddal nyer” – figyelmeztet az írás, ami szerint ha a pártokat csak a pénz érdekli, akkor a történelem szemétdombján végzik.

Az ellenzéki pártok jól belefutottak a Fidesz csapdájába, ám ezen túl kellene lépni. A siker persze nem garantált – ismeri el Magyar – , „de a választás semmiképpen nem néhány ember megélhetéséről és nem is egyes pártok túléléséről, hanem Magyarország sorsáról szól. Így a Nemzeti Együttműködés Rendszerének jövőjéről is, amely egyre kevésbé különbözik a gyűlölt önkényuralmon alapuló diktatúráktól”. Példákat is sorol a mai állapotokra: egy internetes bejegyzés miatt, hajnalban jön a fekete autó, és elviszik a „gyanúsítottat”. Aki meg a saját kocsijával kimegy tüntetni a kórházi férőhelyek leépítése miatt a Clark Ádám térre, azt megbüntethetik, mert uniós zászlót helyezett el a hátsó ablakban.

Változás kell!

Tényleg ezt akartuk a rendszerváltozáskor? – teszi fel a kérdést, majd adja meg rögvest a választ. „Nyilván nem. Változásra azonban csak akkor van remény, ha elzavarjuk a NER-t, aminek persze ára van. Túl kell lépni a személyes érdekeken, és akár az ideológiai különbségeken is. Egyetlen szempont lehet a mérvadó: ki áll ki a jogállamiság, a hatalom átláthatósága mellett, és ki az, aki tagadja a demokratikus alapértékeket? A többi már tulajdonképpen részletkérdés” – szögezi le Magyar.