A brit konzervatívok sem nézik el kormányfőjüknek a bulikat

Rédei Ottó 2022. január 22. 07:57 2022. jan. 22. 07:57

Egyre dagad a brit miniszterelnök körüli belpolitikai botrány, amely miatt a saját pártjából mind többen követelik Boris Johnson távozását. A miértről Pallai Péterrel, a BBC Világszolgálatának volt budapesti irodavezetőjével beszélgettünk.

Mi a baj Boris Johnsonnal? A járványkezelés, a romló gazdasági helyzet, vagy az, hogy a Covid-előírásoknak fittyet hányva, bulizott?

Érdekes módon, a briteket ez utóbbi háborította fel a legjobban. Nagy-Britannia hagyománytisztelő, kissé talán még mindig régimódi ország. Ezért a közvéleményt igencsak felbosszantotta, hogy miközben hivatalosan négynél több ember egyszerre nem találkozhatott, a királynő pedig éppen elhunyt férjét gyászolta, a Downing Street 10-ben, vagyis a miniszterelnöki rezidencián jókora buli volt, méghozzá nem is egy.

Ez tényleg kicsit furcsa, hiszen jó pár kelet-európai országban örülnének, ha a politikusoknak csak ez lenne a rovásukon. Viszont Nagy-Britanniában ennyi is elég lenne a kormányfő bukásához?

Boris Johnson nem kezelte jól a helyzetet. Amikor kiderült és emiatt felelősségre vonták, előbb köntörfalazott, majd, amikor már végképp nem tudta elkendőzni a történteket, elég hebehurgyán védekezett és a végén nyögvenyelősen kért bocsánatot. Márpedig, ha egy politikust nyilvánosan rajtakapnak azon, hogy hazudik, az nem tesz jót a népszerűségének. Legalábbis Angliában nem.

Az sem igazán hétköznapi, hogy a saját pártja fordult a miniszterelnök ellen és nem az ellenzéke.

Ezt nyilván az magyarázza, hogy a konzervatív párton belül már egy ideje komoly az elégedetlenség Boris Johnsonnal szemben. Elsősorban a járványkezelésben elkövetett hibái miatt, de a Brexit sem lendített sokat a kedveltségén. No, nem az EU-ból való kilépés a fő ok, hanem az, ahogy a döntés után Boris Johnson kezelte a folyamatokat. A kilépési tárgyalásokon egy sor hibát követett el és az Európai Unióval kötött megállapodás – sok konzervatív megítélése szerint – hátrányos Nagy-Britanniának.

Mekkora most a Johnsonnal szembenállók tábora?

Egyelőre hivatalosan hét tory képviselő közölte, hogy a miniszterelnök lemondását követeli. A kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány benyújtásához legalább 54 konzervatív képviselő aláírása szükséges. A háttérben most megy a győzködés pro és kontra.

Kik lehetnek a Boris Johnson potenciális utódai?

Nyilvánosan még senki sem jelentkezett a miniszterelnöki posztért. De feltehetően többen is aspirálnak a kormányfői kinevezésre. Egyikük a pénzügyminiszter, Rishi Sunak, aki nagyon finoman kezd elhatárolódni a kormányfőtől. Ő a kabinet harmadik legbefolyásosabb tagja és a konzervatív párton belül is nagyon népszerű. Főleg az egyszerű párttagok körében kedvelt. Bár némileg ronthatja az esélyeit, hogy korábban ugyan – thatcheri mintára – az alacsony adózás mellett kardoskodott, de amikor pénzügyminiszter lett, mégis emelt. Méghozzá a Covid-járvány alatt, ami viszont szükségszerű volt, hogy számos vállalatot és egyéni vállalkozót is szubvencionálni tudjon az állam a pandémia idején. A másik, lehetséges kormányfő jelölt a jelenlegi külügyminiszter, Liz Truss. Őt sokan Thatcherhez hasonlítják. Bár karrierje elég érdekes módon alakult, ugyanis korábban a liberális párt tagja volt, és később toryként ellenezte is a Brexitet. Boris Johnson pedig külügyminiszterré nevezte ki. Liz Trusst főleg a Brexittel elégedetlen konzervatívok támogatják. Aztán komoly esélyei lehetnek a miniszterelnökségért folytatott küzdelemben Jeremy Huntnak. Ő ugyan nem tagja a jelenlegi kabinetnek, de korábban részt vett Teresa May és David Cameron kormányában. A konzervatív párton belül ő is elég népszerű politikus.

Megfigyelők szerint Boris Johnson inkább a kampányhoz ért és nem a menedzseléshez. Ez nem túl hízelgő egy kormányfőre nézve. Viszont arra utalhat, hogy Johnsonnak még lehet némi esélye.

Boris Johnson nagy túlélő és kiváló rögtönző. Könnyen és gyorsan vált politikai irányvonalat. Ellenben nem egy kimondott stratéga. Ha tehát a konzervatív párt vezetői úgy látják, hogy Johnsonnal nem lehet megnyerni a következő választásokat, akkor könyörtelenül le fogják mondatni. Szeretnék emlékeztetni a néhai Margaret Thatcher-re, aki egyetlen választást sem veszített el. Mégis, amikor a pártja úgy látta, hogy már nem lehetne vele nyerni, habozás nélkül eltávolították.

Mi lehet a következő lépés Boris Johnson ügyében?

Jelenleg is folyik a bulikkal kapcsolatos vizsgálat, amit Sue Gray, egy magas rangú köztisztviselő, közigazgatási államtitkár-helyettes folytat. Könnyen lehet, hogy végül elmarasztaló következtetésre jut, ami megpecsételheti a kormányfő sorsát. Mint már említettem, ez most egy elég érzékeny téma a brit társadalomban és persze a konzervatív pártban is. Nem akarják megkockáztatni az esetleges népszerűség-vesztést. Főleg azok a tory képviselők elégedetlenek, akik a korábban a Munkáspárt által uralt választókörzetekben tudtak nyerni. Az elégedetlenség tényleg őszinte, amit az is mutat, hogy a kormányfő bulizásai miatt az egyik konzervatív képviselő átült az ellenzéki Munkáspárt padsoraiba. Az ilyesmi nem mindennapos eset.