A budai várból nem látják Orbánék a magyar vidéket

HírKlikk 2019. április 18. 10:23 2019. ápr. 18. 10:23

54 ezer forintos közmunkából senki nem fogja tudni igénybe venni a CSOK-ot, jelentette ki Ujhelyi István Kaposváron. Az MSZP a 100 ezer forintra emelt földalapú támogatást munkahelyteremtéshez kötné, a rászoruló diákoknak évi ezer eurós ösztöndíjat biztosítana.

Egész  napos Somogy megyei túrája után Kaposváron tartott utcafórumot Ujhelyi István. A településeket járva, a falvakban lakókat hallgatva egyértelmű lett számára: Orbánéknak fogalmuk nincs arról, hogy élnek az emberek a magyar vidéken, mert ezt a budai várból nem látják.

“Fogalmuk sincs arról, hogy a falusi CSOK-ot nem fogják tudni igénybe venni a kisfalvakban netto 54 ezer forint közmunkából élők. Darányban, ahonnan jövök, egyetlen egy ember se lesz jogosult rá”

- osztotta meg friss élményét az MSZP EP-képviselője. Azzal folytatta, a szegénységben élőknek arra sincs esélyük, hogy gyermekeiket megfelelő színvonalon taníttathassák. Mindeközben Ukrajnából tízezreket telepít be a kormány, Mongoliából, Indiából százak jönnek munkát vállalni letörve a hazai béreket.

Hivatkozva a kaposvári kórház számtalan álláshirdetésére, Ujhelyi felhívta a figyelmet arra, az egészségügy munkaerőhiányára kínál megoldást az MSZP szociális Európát teremtő programja. Az ebben javasolt garantált minimálbéreknek köszönhetően itthon tudnák tartani az orvosokat és a szakdolgozókat is.

“Ha Orbán akár csak a szégyenpadra is helyezi az országot, itt, Somogyban is el fogjuk veszíteni az uniós támogatásokat” - állapította meg a május 26-i választás tétjéről, aminek egyetlen kérdése: Orbánisztánt vagy az Európai Uniót választja az ország.

Harangozó Gábor, a Somogy megyei MSZP elnöke azt mondta, ha valaki, akkor a Somogyban élők tudják, milyen nehéz helyzetben élnek a kistelepüléseken. A falvakban azt kérdezték legtöbbször az emberek, ha ennyire jó az Európai Unió, ők ebből miért nem érzékelnek semmit? Miért csak azt látják,  hogy a falu határában élő új földesurak az uniós pénzekből a terepjáróikat cserélgetik, nekik viszont sokszor közmunka se jut?

Az MSZP célja az, hogy 100 forint legyen a hektáronkénti földalapú támogatás, de csak az vehesse igénybe, aki abból a faluban munkahelyteremtésre költi - jelentette ki Harangozó. Indoklásképpen hozzátette, véget vetni annak, hogy szökőkutakra, polgármesteri hivatalok, templomok kifestésére költsék az EU támogatásokat, amiből 15 év alatt 15 ezer milliárd forint érkezett Magyarországra.

Pintér Attila, kaposvári önkormányzati képviselő, egyetemi oktató az MSZP európai ösztöndíját hozta szóba, amely szociálisan rászoruló diákok évente ezer eurót támogatást kapjanak tanulmányaikhoz.

Forrás: Hírklikk