A budapestiek többsége jövőre az ellenzéki összefogásra szavazna

HírKlikk 2021. szeptember 27. 10:50 2021. szept. 27. 10:50

A Publicus felmérése szerint még a „migránsozás" sem segít a kormánypártoknak a fővárosban.

A budapestiek 58 százaléka még akkor is az ellenzéki összefogásra voksolna 2022-ben, ha addig egy Magyarországot is érintő menekültválság alakulna ki – írja a Népszava a Publicus Intézet által a lapnak készített felmérés alapján.

A Fidesz ebben az esetben 28 százalékra számíthatna Budapesten, 14 százaléknyi bizonytalan voks mellett. Orbán Viktornak ennek ellenére jól jönne a 2015-ös hasonló menekültválság, hiszen a községekben már 44 százalékra számíthatna a mostani kormánypárt, az ellenzék 32 százalékával szemben.

Magyarországon a lakosság 71 százaléka azt gondolja, hogy az Afganisztánban történtek miatt nagy valószínűséggel a 2015-ben tapasztalthoz hasonló menekülthullám indul Európa és így Magyarország felé is. Mindössze 20 százalék nem tart ettől.

A kormánypárti szavazók mindössze kilenc százaléka gondolja úgy, hogy be kellene fogadni azokat, akik bizonyítani tudják, hogy életveszélyből menekülnek. A Fidesz-KDNP szimpatizánsok 23 százaléka pedig azt tartaná helyesnek, ha a menekülőket egyszerűen visszatoloncolnák Afganisztánba. Az ellenzéki választók pont fordítva gondolják, de abban gyakorlatilag teljes az egyetértés a táborok között, hogy az Afganisztánnal határos országokat kellene segíteni, hogy ott kezelhessék a menekültkérdést.

Forrás: Népszava