A budapestieket nem lehet zsarolni!

HírKlikk 2019. szeptember 11. 07:20 2019. szept. 11. 07:20

A budapesti választók már többször bizonyították, hogy nem lehet presszió vagy zsarolás alá vonni őket. Most sem fognak félni és bölcs döntést hoznak majd – mondta Molnár Zsolt és Erdősi Éva kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Beszélgetésük a 30 évvel ezelőtti határnyitásra való rövid emlékezéssel kezdődött, hiszen Horn Gyula akkori miniszterelnök épp 30 évvel az ATV-s adás percei előtt jelentette be A hét műsorában, hogy szeptember 11-én 0 órától Magyarország megnyitja nyugati határát, hogy az itt tartózkodó több tízezer NDK állampolgár Ausztrián keresztül Nyugat-Európába távozhasson.

Az MSZP budapesti elnöke azt mondta: biztos benne, hogy „Horn Gyula nem azért tette Magyarországot az Európai Unió és a NATO felé vezető útra”, hogy sportcsarnokokat 70 milliárd forinttal túlárazzanak, egy alpolgármester hatalmával visszaélve fenyegetőzzön és kiüsse más kezéből a telefont, vagy hogy egy fontos miniszter azt mondja: Budapestnek csak akkor járnak források, hogyha Tarlós István lesz a főpolgármestere.

„Horn Gyula nem ilyen Magyarországot szeretett volna” – mondta Molnár.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter Inforádió-beli szavairól, melyek szerint a fővárosnak csak akkor áll rendelkezésére a kormánytól 1000 milliárd forint fejlesztési forrás 2030-ig, ha Tarlós marad a város vezetője, Molnár azt mondta: ez jól mutatja a Fidesz demokráciafelfogását, de a félelmét is, hiszen most szembesültek a vereség lehetőségével.

„Ilyent csak akkor mond el egy miniszter, hogyha úgy érzi, hogy nem egyértelmű a végkimenetel. Mert ha biztos lenne abban, hogy Tarlós István főpolgármester lesz, akkor ezt nem kellett volna elmondania” – mondta az MSZP fővárosi elnöke.

A Fidesz nemcsak pénzügyi, de közjogi pressziót is próbál alkalmazni a budapestiekre: azt mondják, nemcsak a főváros finanszírozása, hanem a közjogi berendezkedése is Orbán Viktortól és a budapestiek döntésétől függ – azaz csorbítani akarják a főpolgármester jogait, „hiszen az országgyűlésben pillanatnyilag még kétharmaddal rendelkeznek.”

De „dolgozunk azon, hogy ne így legyen” – mondta Molnár.

Szerinte a Fidesz üzenete a budapestieknek: szavazzatok a Fidesz akarata szerint, „’álljatok be a sorba, birkaként vonuljatok a vágóhídra, majd mi döntünk helyettetek, Tarlós István nélkül nem fog működni Budapest’”.

„Nem fog működni ez az üzenet Budapest esetében, bízom benne, hogy az országban sem (…); én biztos vagyok benne, hogy bölcsebbek lesznek a fővárosi választók” – mondta Molnár.

A főváros és a főpolgármester jogai csorbításának egyébként van előzménye: 2014-ben már egyszer átalakították a fővárosi választási rendszert, „amikor rájöttek, hogy az arányos képviseleti rendszerben nem lesz többsége a Fidesznek. Behozták ezt a választásitörvény-módosítást, hogy a polgármesterekből áll a Fővárosi Közgyűlés.  Akkor is gépészkedtek, 1 hónappal a választás kiírása előtt” – mondta.

Erdősi Éva csepeli polgármester-jelölt megerősítette, hogy a választók „oda fogják tenni magukat és nem fognak megijedni”.

Csepelen „nagyon megmozdultak az emberek, akár a mínusz 10 fokról beszélünk, akár a 40 fokról” a két eddigi előválasztást látva, hiszen „érezték, hogy valós változásról beszélünk”.

Értik, hogy most a helyi közösség döntheti el, hogy a kerülete végérvényesen leszakad és peremkerület marad, vagy végre fel tud zárkózni, perspektívák nyílnak előtte, és ténylegesen a fővároshoz tartozhat.

Csepelen „abszolút rend van”: mind a 6 ellenzéki párt együtt dolgozik, minden egyes megbeszélésen mindenki ott van, mindenki akarja, csinálja, járja a körzetét. „Rajtunk nem fog múlani” – mondta Erdősi.

Hozzátette: megértették az emberek, hogy most 3 szinten kell ezt a választást lebonyolítani: Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltre, a kerületi ellenzéki polgármester-jelöltre és az ellenzéki egyéni képviselő-jelöltre fogják leadni voksukat.

Kivesézték a műsorban az Erdősi csapatát ért szombati atrocitást, amikor ajánlásgyűjtés közben Erdősi kezet akart fogni Borbély Lénárd fideszes polgármesterrel, de Ábel Attila alpolgármester az eseményt rögzítő aktivistát lökdösni kezdte, telefonját eltakarta és a felvételt lehetetlenné tette. A csonka videót az adásban is bemutatták.

Erdősi elmondta: azért akart bemutatkozni a polgármesternek, és azért kérte: társai rögzítsék az eseményt, mert a kormánypárti Csepeli Hírmondó már hónapok óta arról cikkezett: nem ismerik őt. Hiába ment be még a szerkesztőségbe is, az interjúlehetőségtől elzárkóztak.

Amikor az ajánlásgyűjtésen vele szemben áll a polgármester már vagy 15 perce, várta volna, hogy – mivel férfi, és nála fiatalabb is – „talán megteszi azt a gesztust, hogy ő jön oda. Hát tévedtem” – mondta. Mikor maga ment oda bemutatkozni, Borbély „nagyon csodálkozott”, Ábelre pedig „páni félelem jött”. „Nagyon-nagyon félnek” – mondta Erdősi.

De ami a legnagyobb baj: ők valakinek a bábjai. Németh Szilárd már kétszer is elveszítette ott az országgyűlési választást, a csepeli képviselő-testület mégis azt teszi, amit ő mond – fejtegette.

Példaként hozta az augusztus 25-iki rendkívüli testületi ülést, amikor a fideszes többség eldöntötte: augusztus 30-iki hatállyal 15 évre bérbe adják az önkormányzat összes köztéri Citylight hirdetőfelületét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Publimont Kft-nek.

„Tudni kell, hogy Csepelen egy ilyen Citylight hirdetőtábla nem volt. Most építették. Valaki leszólt nekik, hogy most gyorsan meg kell kötni” a szerződést – mondta.

„Ez 15 év alatt 1 milliárd forintjába kerül a csepelieknek. (…) Ez rettenetesen sok pénz” – mondta.

Ráadásul a szerződés még mindig nincs fenn az önkormányzat honlapján, pedig már szeptember 5-iki dokumentumok is kinn vannak.

Forrás: Hírklikk