A buszos cégeket senki nem akarja megmenteni

HírKlikk 2020. november 22. 20:40 2020. nov. 22. 20:40

Pedig náluk is nullára csökkent a forgalom turisták híján.

„Nemrég még több száz kínai turistát vittem utazási irodák megrendelésére különböző EU-s országokba. Mi ez, ha nem turisztikai szolgáltatás?” – tette fel a kérdést a a 24.hu által megkeresett, fél tucat busszal fuvarozó dunántúli vállalkozó. Nem érti, mégis miért kezelik őket másképp, mint a taxisokat vagy a turisztikai vállalkozásokat, miért nem részesülnek ugyanazokból a gazdaságvédelmi intézkedésekből.

Arra jutott, hogy minden baj forrása a TEÁOR számuk: 4939, azaz egyéb szárazföldi személyszállítás. Ide tartoznak azok a buszos vállalkozók, akik turistairodák, iskolák, munkahelyek, sportegyesületek vagy bármilyen más megrendelő megbízására fuvarozzák a kirándulókat, drukkereket vagy turistákat. Azonban hiába nullázódott le a forgalmuk, a gazdaságvédelmi intézkedések rájuk nem terjednek ki.

24.hu forrása azt panaszolja, hogy bár a piac már tavasszal meghalt, a minisztérium a nagyobb vállalkozások számára még mindig nem törölte el a piacfelügyeleti díjat, és azt sem engedi, hogy a garázsban álló buszok éves matricájának felhasználását meghosszabbítsák. A törlesztési moratórium segítség ugyan, de az euró árfolyam elszállása miatt, június után látszani fog majd a különbség a lízing díjban.

Úgy érzi, hiába fordultak a magánfuvarozók érdekképviseletéhez, a NiT Hungary-hoz, hiába demonstráltak a Hősök terén, átütő erejű intézkedés nem történt a buszos vállalkozók megsegítésére. Fel sem merült, hogy bekerüljenek az elismerten kárt szenvedett és ezért kompenzációra érdemes vállalkozások közé.

A buszok most tétlenül várnak a forgalomból kivonva, hogy legalább súlyadót ne kelljen fizetni utánuk, de így is van egy sor költség: például az iparűzési adó és a casco (havi 50 ezer forint). Sérelmesnek tartják a buszos vállalkozók azt is, hogy a megvásárolt éves matricájukat (250 ezer forint) nem lehet visszaváltani. Visszavásárlási lehetőség ugyan van, de az év végén már nem éri meg. Többe kerülne ugyanis az eltelt idő lefedése havi, heti matricákkal, mint amennyi az éves díj volt.