A CDU-CSU-ban döbbenet fogadta Orbán Viktor interjúját

HírKlikk 2020. december 23. 06:45 2020. dec. 23. 06:45

A Süddeutsche Zeitung szerint CDU-CSU-ban döbbenet fogadta Orbán Viktor interjúját, amely a Welt am Sonntagban látott napvilágot. Daniel Caspary, a kereszténydemokraták EP-delegációjának vezetője ezek után úgy látja, hogy igenis napirenden kell tartani a Fidesz tagságának kérdését – írja a cikket szemléző Népszava.

Markus Ferber, aki jó negyedszázada képviseli Strasbourgban a bajor keresztény szociálisokat, egyben pedig a pártközeli Hanns-Seidel Alapítvány első embere, sajnálatosnak nevezte, hogy Orbán képtelen felfogni a lényeget. Vagyis azt, hogy ha Európa nem fog össze saját lakosságának jövője érdekében, akkor kiszolgáltatja magát mindenféle külső erőknek. És hogy Magyarország csakis az unió tagjaként tudja fenntartani nemzeti önazonosságát.

Dennis Radtke, aki a múlt héten egyedüli CDU-törvényhozóként szorgalmazta Deutsch Tamás kizárását, miután az közölte: a Gestapo és az AVO módszereire emlékezteti, ahogyan Weber próbál nyomást gyakorolni a Fideszre – szóval, Radtke úgy látja, hogy Orbán megint hozta a formáját. Amit most mondott, az olyan, mintha az autokrácia aranykönyvéből származna.

Ugyanakkor a Néppárt elnöke, Tusk pártja, a lengyel Polgári Szövetség EP-delegációvezetője immár elháríthatatlannak tartja, hogy kitegyék a magyar kormánypárt szűrét. Halicki szerint teljesen egyértelmű, hogy Orbán nem erős Európában gondolkodik. Erről árulkodik, hogy megengedhetetlen módon, egy szinten emlegeti Brüsszelt és az egykori Szovjetuniót.

A lap maga úgy értékeli, hogy a magyar miniszterelnök láthatólag nem akar megbékélést, ezért egyre csak provokál. Pedig már megkapta a végső békeajánlatot, de az érezhetően nem érdekli, noha a múlt héten alighanem már töréspontig jutottak volna a dolgok a frakcióban, ha nem avatkozik közbe a német kormány, illetve a CDU vezetősége. Mindenesetre a képviselőcsoport kinyilvánította, hogy alapvető különbségek vannak a saját, illetve a Fidesz értékei között, és hogy megengedhetetlenek az EU elleni kirohanások.

A frakció januárban dönt arról, hogy a jövőben ne csupán egyes képviselőket zárhasson ki, hanem akár egész delegációkat. Orbánt ugyanakkor az sem befolyásolja, hogy Merkel, valamint a Néppárt elnöksége fontosnak nevezte az új jogállami mechanizmust.  

Forrás: Népszava