A CEU még mindig Budapesten lenne, ha…

HírKlikk 2019. július 20. 10:00 2019. júl. 20. 10:00

Michael Ignatieff hiányolja az EU-tagállamok fellépését a tudomány szabadsága mellett. Erről a CEU elnök-rektora a Times Higher Education című orgánumnak beszélt, és a cikket a Forschung und Lehre német portál ismertette. Ignatieff szerint a sok egyetem fellépése nem hoz semmit, ha az EU állam- és kormányfői nem helyezkednek egyértelmű álláspontra a magyar kormánnyal szemben.

„A CEU még mindig Budapesten lenne, ha a tudomány szabadságának tiszteletben tartása felvételi kritérium lenne az EU-ban” - mondta Ignatieff. Úgy vélte, hogy ha az Orbánéhoz hasonló kormányokat nem rettentik el, folytatják azt, amit csinálnak. A szabad tudományos rendszerrel rendelkező országoknak egyértelművé kellene tenni, hogy az Európa klubhoz csak az tartozhat, aki tiszteletben tartja a tudomány szabadságát - vélekedett.

A CEU rektora az európai kormányok tartózkodását azzal magyarázza, hogy attól tartanak, később esetleg őket is sújthatják szankciók, és ezért tudomásul veszik, hogy Európa feladja az értékeit. Ignatieff konkrétan Nagy-Britanniától, az Egyesült Államoktól, Franciaországtól és Hollandiától várna nagyobb elkötelezettséget a kérdésben.    

Forrás: Hírklikk