A CÖF is egy füstös kiskocsmában készíti elő a békemenetet?

NVZS 2019. január 4. 10:55 2019. jan. 4. 10:55

 „Nagyon fontos  az ellenzéki kerekasztal létrehozása, ami már túlmutat az ellenzéki pártok, a civilek és a szakszervezetek közötti, a magyarok által már régóta várt széleskörű összefogáson is, elvezethet a rezsim bukásához” – szögezte le a Hírklikknek Bangóné Borbély Ildikó. Szerinte a rabszolgatörvény csak az utolsó csepp volt a pohárban, az emberek kőkemény változásokat akarnak Magyarországon.

Nevetségesnek tartja Bangóné Borbély Ildikó, hogy az ellenzéki pártok, a civilek és a szakszervezetek titokban egyeztetnének, s egy füstös kis szobában készítenék elő konspiratív módon a szombati budapesti tüntetést, illetve a vidéki megmozdulásokat. Merthogy a kormány és médiája így igyekszik tálalni ezeket az egyeztetéseket. „El tudom képzelni, hogy a CÖF is egy füstös kiskocsmában készíti elő a következő  békemenetét” – jegyzi meg ironikusan, hozzátéve: milyen nagy titkolózásról lehetne szó, amikor az egyeztetések résztvevői sorra teszik fel a képeket és a gondolataikat ezekről a találkozókról.

Abban sincs titok – be is jelentették –, hogy vannak szándékok egy új ellenzéki kerekasztal létrehozására, mert óriási változásokra van az országban szükség. „Orbánéknak tudomásul kell venniük, hogy a magyar népnek elege van abból az immár kilencedik éve általuk folytatott pofátlan, népnyúzó törvényhozásból, a nyílt – már nem is szégyellt – rablásból” – szögezte la a szocialista politikus, aki szerint a túlóratörvény már csak az utolsó csepp volt a pohárban, amely végül december közepén elindította a látványos folyamatot, amely „vagy letéríti a Fideszt és  kormányt erről az antidemokratikus útról vagy jön a bukása”.

Ezt a fajta széleskörű összefogást már nagyon régen várták az emberek, s annak túl kell mutatnia a rabszolgatörvény miatti megmozdulásokon. „Ne feledjük” – emlékeztet a szocialista politikus – , „nagyon gyorsan el fog jönni május, az Európai Parlamenti választás, amely az első komoly próbatétele lehet Orbánnak és nekünk, az ellenzéknek is”. Mint ugyanis kifejtette: 2010 óta ez lesz az első olyan választás, amely nem is egy, hanem több szöget is beverhet ennek a kormánynak a koporsójába, amelyen az ellenzék meg tudja mutatni, hogy képes a december közepén elkezdett folyamat végigvitelére.

S hogy miként lesz képes az ellenzék feloldani az összefogás és a pártérdekek között feszülő ellentétet az EP-választásokon, amelyekre közös lista sem jelentene igazi megoldást, hiszen az EP-ben frakciók működnek? – kérdeztük Bangónét, aki szerint erre választ adhat Újhelyi István kezdeményezése. Az MSZP EP-képviselője a minap arról írt, hogy az ellenzéki pártoknak közös mozgósítási stratégiát kellene kidolgozniuk, hogy minél többen vegyenek részt a választáson: „Ezért hívtam egyeztetésre az Európa-párti politikai erők képviselőit, hogy közös mozgósító kampányt, közös stratégiát dolgozzunk ki az EP-kampányra. Mert bár versengünk majd májusban, a célunk közös. Több a zászló, egy a tábor” – posztolta a képviselő. „Nem érdemes előrerohanni abban, nem is az a fontos, hogy közös lista vagy sem, hanem az, hogy májusban megmutassuk: Magyarország, Európa nem Orbánéké” – húzta alá Bangóné Borbély Ildikó.

A szocialista politikus a „hogyan tovább a csütörtöki képviselői eskü és a meghirdetett lázadás után” kérdésre úgy válaszolt: nagyon fontos, hogy minél többen vegyenek részt a szombati budapesti tüntetésen, remélhetőleg több tízezren mennek majd el rá. Emellett vidéken is szerveződnek demonstrációk (Szegeden a csütörtök estin mintegy kétezren vettek részt); folyamatosak a félpályás útlezárások – mára is szerveződött ilyen –; mindezek szervezéséből is kiveszik a részüket a folyamatosan egyeztető pártok, szakszervezetek és civilek. „És várjuk a szakszervezetek  felhívását a következő megmozdulásra, akciókra, hiszen ők hivatottak arra, hogy képviseljék a munkavállalókat” – szögezte le a szocialista politikus.