A CÖF szerint a vasárnapi választás tulajdonképpen egy Békemenet

Lendvai Ildikó 2019. május 25. 20:17 2019. máj. 25. 20:17

Tudták? A CÖF szerint a vasárnapi választás tulajdonképpen egy Békemenet, csak virtuális. Így aztán vigyáznom kell út közben, nehogy véletlenül Bayer és Bencsik molinója mögé álljak be. Virtuálisan.

Bár úgy olvasom, igaziból békemenetestül mind rám akarnának szavazni. Már, ha indulnék. A CÖF elnöke azt írja: "Szavazzunk azokra, akik szerint hazánk és családjaink szent oltalmat érdemelnek." Nos, szerintem nagyon is érdemelnek. Én speciel éppen ezért szavazok a mi közös listánkra, és nemcsak azért, mert az áll majd az első helyen.

Ez a "szent oltalom" t.i. számomra leginkább azt jelenti, hogy a hazát, amit emlegetnek, megóvjuk a háborúktól, a szégyentől, az európai közutálattól, a szellemi polgárháborútól, a belső kettéhasadástól. És kedves CÖF, igen, a családoknak is kell az a szent oltalom az öregek kiszolgáltatottsága, a gyerekek jövőtlensége, az unokák elvándorlása, a módszeres hülyítés ellen. Hogy ne az legyen a jutalma a nyugdíjasoknak, hogy polgármester úr, mint Szegváron, hangulatos kirándulásra viszi őket kerítést bámulni.

Ha mát Békemenet, akkor tessék tényleg a békére gondolni.Tényleg attól lesz béke, ha egyesek el akarják vagdosni, fel akarják lazítani a béketeremtésre hivatott Uniót összekötő szálakat? Volt már ilyen.

Emlékeztetőül néhány adat a Népszövetség történetéből. Az I. világháború után hívták életre, hogy ne lehessen többé háború, hogy "a békét és biztonságot előmozdítsák", tárgyalásos úton rendezzék a konfliktusokat, és minden állam tekintse magára kötelezőnek a nemzetközi jog szabályait. Magyarország kicsit később, 1922-ben csatlakozott.

Kezdetben a szövetség sikeres volt: több határvitát és egyéb érdekösszeütközést sikerült együtt megoldaniuk. De aztán azok az kormányok, amelyek egyeduralmat alakítottak ki, kezdték nyűgnek érezni a közös szabályokat. 1933-ban kilépett Németország és Japán, 1937-ben Olaszország. A Szovjetuniót maga a Népszövetség zárta ki 1939-ben, Finnország megtámadása után.

Aztán a Népszövetség teljes meggyengülése után kitört az újabb világháború.

Úgyhogy holnap én is tartok egy egyszemélyes békemenetet a szavazófülke felé. Nem a CÖF-fel. De azért remélem, arra is sokan jönnek, amerre én.