A Covid-tabletta NEM helyettesíti az oltást!

NVZS 2022. január 29. 07:20 2022. jan. 29. 07:20

„Nem az oltások helyettesítője az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott Covid-elleni tabletta, amit arra fejlesztettek ki, hogy a koronavírus-fertőzés korai fázisában megállítsa a vírus szaporodását a szervezetben” – igyekezett eloszlatni a hiú reményeket Pusztai Erzsébet. A korábbi egészségügyi államtitkár szomorúnak tartja, hogy majdnem két évvel a járvány berobbanása után jutottunk csak el egy ilyen tablettáig.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt javasolta, hogy feltételes forgalmazási engedélyt kapjon a Pfizer gyógyszeripari vállalat Paxlovid nevű, szájon át szedhető, koronavírus elleni gyógyszere. Ez az első, koronavírus elleni tabletta. Alkalmasnak tartják a fertőzés kezelésére olyan felnőtteknél, akiknek nincs ugyan szükségük kiegészítő oxigénre, de esetükben fokozottan fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata. Az adatok azt mutatják, hogy a Paxlovid jelentősen csökkentette a kórházi ápolás szükségességét, vagy az elhalálozást azoknál a betegeknél, akiknél a vírusfertőzés súlyosbította az alapbetegségüket. Noha a vizsgálatban résztvevők többsége a koronavírus Delta-variánsával fertőződött, a tabletta várhatóan hatékony az Omikron és más vírusvariánsok ellen is – közölték. A Reuters jelentése szerint Olaszország, Németország és Belgium már be is vásárolt belőle.

Pusztai Erzsébetet kértük arra, hogy helyezzen minket képbe: mit jelent a tabletta megjelenése? Vajon az oltás helyett is alkalmazható lesz?

Az egészségügyi szakértő – előrebocsátva, hogy egyelőre még nem ismeri a tabletta működését és hatását – arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen tabletták nem helyettesítik az oltást, nem is arra fejlesztették ki. A céljuk, hogy a korai fázisban meg lehessen állítani a vírus szaporodását a szervezetben, illetve, hogy csökkentsék a súlyos következmények kialakulásának esélyét. „Egy ilyen járványos betegség esetén a korai kezelés ugyan nem helyettesíti az oltást; de a kettő együtt a legjobb. Az oltás ki tudja alakítani az alapvédettséget, ám ha valaki mégis megfertőződik, a tablettás kezelés gyorsan le tudja állítani a szövődmények kialakulását” – emelte ki. Azaz nem az oltások helyett, hanem azok mellett kell alkalmazni. Ilyenkor gyorsítja és enyhíti a betegség lefutását. A tabletta ezen kívül azoknak is nyújthat némi védelmet, akik akár valamilyen egyéb betegség vagy állapot miatt nem olthatók.

Már nagyon régóta fontos lett volna ilyen gyógyszer – hangoztatta Pusztai Erzsébet, aki szomorúnak tartja, hogy csak most, lassan két évvel a járvány kirobbanása után jutottunk el a tablettáig.