A csehek nem akarnak Orbanisztánt

HírKlikk 2019. június 20. 09:53 2019. jún. 20. 09:53

„Új prágai tavasz” - ezzel a címmel közölte a Der Spiegel német hetilap tudósítója, Keo Verseck elemzését. A szerző megállapította, hogy Andrej Babis valójában időtlen idők óta az establishmenthez tartozik: a kommunista időkben magas rangú funkcionárius volt és az állambiztonsági szolgálat munkatársa, a fordulat után ellenőrzése alá vonta az Agrofert agrárkonszernt, és milliárdos lett - soha nem sikerült tisztázni, hogy ez hogyan is történt.

Mindezek ellenére sikerült neki az establishment és a korrupció elleni arcos képét magára ölteni, és Ano (Elégedetlen Polgárok Akciója) pártjával megnyerni a választásokat. Most azonban egyre többen tiltakoznak ellene, mert az EU nemrég közzétett vizsgálati eredményei, valamint cseh jogászok elemzései feltárták, hogy Babis, a politikus, és Babis, az üzletember között összeegyeztethetetlenség áll fenn, emellett uniós támogatási pénzeket is jogtalanul a magáévá tett, mégpedig alighanem súlyos csalásokkal.

Sokáig úgy tűnt, hogy Babis ezt könnyedén le tudja söpörni néhány gúnyos megjegyzéssel, de most már láthatóan egyre idegesebb. A csehek jelentős része pedig aggodalommal szemléli, hogy Babis emiatt az EU ellen fordul. Márpedig ez sokak szerint kockázatot jelent Csehország számára, Martin Fendrych jeles kommentátor szerint azért is, mert „az ország Orbán Viktor útjára léphet”. 

Babis eddig pragmatikus gazdasági liberálisnak számított, emellett az erősen jövedelmező konszernjének az egész EU-ban vannak cégei. Brüsszelt eddig legfeljebb a bürokráciát és a nem átlátható struktúrákat bírálta. A fordulat tavaly év végén következett be, amikor az EU és cseh jogászok dokumentálták Babis uniós pénzekkel elkövetett jogsértéseit.

Az ügyben Babist most vádemelés fenyegeti, amelynek következménye akár szabadságvesztés is lehet. Akkor fordult az EU ellen, amikor ez világossá vált. Babis mostanában egyre többször olyan illegitim szervként bírálja Brüsszelt, amely kantárra akarja fogni a nemzetállamokat. Jiri Pehe cseh politológus szerint a cseh civil társadalom újabb prágai tavaszáról van szó, amely minden 20-30 évben újra ébred. A mostani tiltakozás egy fiatal generáció lázadása, amely nem akarja, hogy továbbra is posztkommunista politikusok uralkodjanak felette, no meg aggódik a demokrácia és a jogállamiság miatt, megijeszti őket, hogy Babis nem követi a demokratikus szabályokat - mondta.

Pehe ennek ellenére nem hiszi, hogy Babis egyhamar eltűnhet a politikai színpadról. A nyugdíjak emelésével és egyéb szociális intézkedésekkel „megvásárolt” sok kommunista és szociáldemokrata szavazót. Úgy tűnik, Babisnak is meggyőződése, hogy még sokáig miniszterelnök marad: azt mondta, Csehország egyszerűen nem olyan hely, ahol tüntetők kikényszeríthetnek egy kormányváltást. 

Forrás: Hírklikk