A demokrácia beépített hibáját használja ki Orbán

HírKlikk 2021. május 18. 20:25 2021. máj. 18. 20:25

A demokráciák beépített hibája, hogy a saját belső folyamataikat fel lehet használni magára a demokrácia aláásására – írta a Modern Diplomacy véleményportál, Magyarországot hozva fel példaként. 

Orbán Viktor, az ország jelenlegi miniszterelnöke fiatal korában eltökélt másként-gondolkodó volt, ifjúsági mozgalmat vezetett, és 1989-ben követelte az orosz csapatok kivonását, szabad és demokratikus választások megtartását. Az egypárti szocialista vezetéssel szembeni ellenzék idővel sikeres lett, és Orbánt 1990-ben megválasztották képviselőnek a Fidesz színeiben. Nyolc évvel később, 1998-ban első ízben miniszterelnök lett, de 2002-ben a szocialisták visszatértek a hatalomba – idézi fel életének egyes állomásait a Modern Diplomacy

Orbán azonban 2010-ben földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, kétharmados többséget szerzett, és ezzel módja volt az alkotmány megváltoztatására. Nem sokkal később új alkotmányt fogadtak el, amely a Fidesznek ellenőrzést biztosított az igazságszolgáltatás, a választási intézmények, a sajtó, a költségvetés felett. Mindez annyit tesz, hogy egy demokratikusan választott kormány aláássa a demokráciát, ugyanakkor ezt a nép akaratának lehet nevezni, még akkor is, ha sérti a nép jogait. A szerző hozzátette: aki azt hiszi, hogy az Egyesült Államok immunis ezzel szemben, az gondoljon arra, hogyan alakítják át választott politikusok a szavazókörzeteket, hogy hatalmon maradjanak.