A diplomácia kudarcot vallott, immár a pénznek kell beszélnie

HírKlikk 2021. július 26. 18:31 2021. júl. 26. 18:31

A Varsó és Brüsszel közötti legújabb konfrontáció több, mint jogi nézeteltérés: az Európai Uniót alapjaiban fenyegető, a jog uralma és a tekintélyelvűség közötti harc kulcsfontosságú pillanata – írta Piotr Buras, az Európai Külügyi Tanács intézet varsói irodájának vezetője.

A Euronews-ban megjelent írás felidézi, hogy a múlt héten a lengyel Alkotmánybíróság úgy ítélkezett, hogy az Európai Bíróság lengyel bíróságról hozott döntése sérti a lengyel alkotmányt, majd két nappal később az Európai Bíróság leszögezte, hogy a lengyel Legfelső Bíróság nem felel meg a független bírósággal szemben támasztott követelményeknek, és be kell szüntetni a működését. Erre a lengyel hatóságok úgy reagáltak, hogy nem kötelesek eleget tenni az Európai Bíróság döntésének, és egyszerűen ignorálták azt.

Más szóval azt tették kétségessé, hogy az Európai Bíróság ítélete felülírja a nemzeti bíróságok döntéseit. Ez nem csekélység, hiszen az EU lényegében szabályok rendszere, és nem nélkülözhet egy legfőbb döntő testületet. Gyakran vitatott kérdés, hogy mit tehetnek meg az EU intézményei, és mit kell a tagállamok hatóságaira hagyni. A nemzeti bíróságok és kormányok hajlamosak panaszkodni az EU intézményeinek hatalommegragadására, és megkérdőjelezik az Európai Bíróság döntéseit is.

Ám a Varsó, illetve a Brüsszel és Luxemburg közötti konfliktus más nagyságrend, és ostobaság a lengyel szuverenitás védelmezésének tekinteni. Jaroslaw Kaczynski demokráciaellenes projektjének egyik lényegi eleme a bíróságok elnyomása. Varsó a most történtekkel megtagadja az EU-tól a hatalmat ahhoz, hogy biztosítsa a bíróságok függetlenségét a tagállamokban. Az EU lerombolásához vezet, ha az EU, a bizottság és az Európai Bíróság és a többi tagállam tolerálja ezt. Ugyanis ez szabad kezet biztosítana a tagállamoknak, hogy ne csak az igazságszolgáltatás struktúráját határozzák meg, hanem azokat az elveket is, amelyek alapján az működik. Öngyilkossággal érne fel, ha az unió hagyná, hogy a tagállamok aláássák az igazságszolgáltatásuk függetlenségét, ami szintén a közös értékekhez tartozik.

A konfliktus korábbi megoldásához nem az ismeretek hiányoztak, hanem a politikai eltökéltség, és a tétek mostanra nem is lehetnének magasabbak a vitában álló felek számára. A bizottság augusztus 16-ig adott időt Varsónak, hogy eleget tegyen az Európai Bíróság döntésének. Ha ez nem történik meg, a bizottság napi bírság kiszabását fogja kérni a bíróságtól.

Ám a bizottságnak messzebb kell menni, mint hogy csupán ultimátumot állítson. Egyértelműen ki kell mondania, hogy visszatartja az újjáépítési alapokból Varsónak szánt pénzt mindaddig, amíg Lengyelországban nem biztosított az uniós jog érvényesülése. Emellett be kell indítani a jogállamisági mechanizmus szerinti eljárást is. Nyilvánvaló, hogy ez nem fog működni a tagállamok támogatása nélkül. A pénznek kell végre beszélnie, mert minden diplomáciai igyekezet kudarcot vallott. A mostani konfliktus Kaczynski fogyatkozó hatalmának hattyúdala lehet. Parlamenti többsége morzsolódik, és Donald Tusknak Kaczynski rége ellenfelének a visszatérése rossz emlékeket ébreszt. Kaczynski az idővel fut versenyt, a hatalmát akarja biztosítani a tekintélyelvű csavarok megszorításával.

Az európai projekt önmegsemmisítéséhez nyitná meg az utat egy Magyarország melletti második olyan autokrácia, amit uniós pénzekkel hizlaltak fel, Ez az igazság pillanata mind az unió, mint Varsó számára, és Lengyelországnak nagyon erős politikai jelzés szükséges arra nézve, hogy bizonyos, vitathatatlan vörös vonalak átlépését az EU nem tudja, és nem fogja eltűrni írta a szerző.

Forrás: Hírklikk