A Dunaújvárosi Egyetemet is átalakítják

HírKlikk 2021. január 18. 18:45 2021. jan. 18. 18:45

A paksi atomerőmű szakember-utánpótlásában fontos szerepet játszó egyetemet is alapítványi fenntartásúvá tenné a kormány.

Az első félévben fenntartói modellt váltó intézmények között szerepel a Dunaújvárosi Egyetem is – derült ki egy a Népszava birtokába került minisztériumi háttéranyagból. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által összeállított tájékoztatóban – ami az alapítványi fenntartás előnyeit részletezi az intézmények számára – az áll: a jelenleg 1559 hallgatóval és 84 oktatóval rendelkező egyetemre mint „nukleáris tudásszolgáltatási platform szervezőre” tekintenek a kiemelt stratégiai szempontok között.

A Dunaújvárosi Egyetem 2000-ben vált önálló felsőoktatási intézménnyé, amely a műszaki és az informatikai tudományágat, illetve az ezekhez kapcsolódó kutatásokat helyezte a középpontba. Az egyetemnek – a paksi atomerőmű közelsége miatt – eddig is fontos szerepe volt például az atomerőművi üzemeltetési szakmérnökök és szakemberek képzésében.

A napokban derült ki az is, hogy idén a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem is kikerülhet a közvetlen állami fenntartás alól, a fenntartás és a működtetési jogkörei állami alapítású vagyonkezelő alapítványokhoz kerülhetnek.

Bár az ITM szerint az alapítványi működésnek csak pozitívumai vannak, több egyetem polgárai már tiltakoznak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig vasárnap arra hívta fel a figyelmet: az alapítványi fenntartásban megszűnik az oktatók és minden más egyetemi dolgozó közalkalmazotti státusza, ami jelentős munkajogi hátrányokkal járhat – például a felmentési korlátozások már nem lesznek érvényesek, vagyis a munkáltató egyszerűbben megválhat a „nemkívánatos” munkatársaktól.