A felcsúti fociakadémia szabálytalanul kaphatott 3,28 milliárd forint tao-támogatást

HírKlikk 2021. március 10. 13:50 2021. márc. 10. 13:50

2020 márciusában a Magyar Labdarúgó Szövetség jóváhagyta, hogy Orbán Viktor felcsúti fociakadémiája 3,28 milliárd forint tao-támogatást használhasson fel a megelőző három évben benyújtott tao-programjára, nullára csökkentve azok önrészét.

Az MLSZ eljárása a 444 cikke szerint egészen rendhagyó volt. A legnagyobb problémák a Felcsút támogatásával:

– az ország leggazdagabb sportszervezete egy olyan újfajta taózási lehetőséggel élhetett, amit kifejezetten a szegényebb csapatok esélyegyenlőségére hivatkozva iktattak törvénybe;

– egyetlen nap alatt, hivatali ügymenetben hoztak végleges döntést olyan programmódosításokról, amelyekről elsőként az MLSZ elnökségének kellett volna döntenie;

– a Felcsút szinte a teljes összeghez hozzájuthatott még azelőtt, hogy az MLSZ elnöksége döntött volna a 2020 előtt kezdett beruházásokra jutó éves sportági tao-támogatási keret felosztásáról;

– a kérelmek jóváhagyását és a támogatás kiadását két minisztériumnak is törvényes feladata lett volna előzetesen véleményezni, amire a jelek szerint nem került sor.

A portál adatokat kért az MLSZ-től. Hosszas huzavona után a Transparency International Magyarország korrupcióellenes civil szervezet segítségével, peres úton jutott egy furcsa dokumentumhoz.

Az MLSZ illetékesei az adatkéréssel szembesülve, először arra hivatkozva tagadták meg az adatszolgáltatást, hogy a vonatkozó törvények szerint nem kötelesek kiadni az olyan előkészítő anyagokat, amelyek alapján az elnökség meghozta a támogatásról szóló döntését. Aztán a per alatt a szövetség álláspontja hirtelen és gyökeresen megváltozott. Akkor már azt állította, hogy igazából nem is született olyan elnökségi határozat, aminek az előkészítő anyagait korábban nem volt hajlandó kiadni. Csak egy másik, amire igazából nem is volt semmi szükség, ezért nem is kell megmutatni.

A szövetség érvelése a bíróságon sem állta meg a helyét. A TI jogerős pernyerését követően, az MLSZ végül egy különleges dokumentumot postázott. A kísérő levélben azzal érvelt, hogy „az előterjesztésből az ügyhöz nem tartozó részeket kitakartuk". A hét oldalas dokumentum tartalmát szinte teljesen kitakarták, csak két mondat olvasható és az is megtévesztő.

A megismert dokumentumok és a bírósági tárgyalásokon elhangzott információk alapján a 444 szerint most már tényként is kijelenthető: a Felcsút nem szabályos körülmények között jutott hozzá egyetlen munkanap alatt hárommilliárd forint tao-támogatáshoz.

Miként az is tény, hogy az ügynek nem lesz semmilyen következménye. Az MLSZ főnöke a minisztérium, a minisztériumé pedig a miniszterelnök, akinek az alapítványa a támogatást kapta.

Forrás: 444.hu