A félelemkeltés a kormányzat érdekeit szolgálja

HírKlikk 2019. május 20. 19:13 2019. máj. 20. 19:13

Törökszentmiklóson találkozott Ujhelyi István a roma kisebbségi önkormányzat tagjaival és helyi lakosokkal, ahol a Mi Hazánk mozgalom gárdistái kedden demonstrációt tartanak a romák által lakott városrészben. Úgy látja, a szélsőjobb és a kormányzat húz hasznot abból, ha romákban és nem romákban fokozzák a félelmet.

“Amit a Toroczkai-féle csapat művel, olaj lesz a tűzre. Senkin nem fog segíteni, nem lesz belőle béke és nyugalom az országban - foglalta össze Törökszentmiklóson szerzett tapasztalatait Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője szerint fel kell tenni a kérdést, miért a választások előtt egy héttel demonstrál a Mi Hazánk Mozgalom ekkora kormányzati média támogatással.

Toroczkaiék félelemkeltő demonstrációjának előzménye egy nyilvánosságra került videó volt, amelyen az látható, hogy az egyik törökszentmiklósi dohányboltban minden ok nélkül verekedett egy bedrogozott férfi. A Mi Hazánk Mozgalom a videó láttán döntött arról, még be sem jegyzett félkatonai szervezetével felvonul a romák lakta városrészben. A rendőrség a vonulást nem, az álló demonstrációt azonban engedélyezte.

Az MSZP politikusa beszélt a helyi roma kisebbségi önkormányzat tagjaival, akik kinyilvánították, egyetértenek azzal, hogy a rendőrség lépjen fel a bűnt elkövetőkkel, az agresszívan viselkedőkkel szemben. A demonstráció bejelentése óta a cigány családok körében egyre erősödik a félelem, a gárdisták már napok óta a település környékén tartózkodnak. Az egyik kislány annyira fél, hogy már nem mert hajat mosni, nem merte lecsukni a szemét éjjel - tudta meg Ujhelyi.

A Törökszentmiklóson élő Elek Erzsébet, a Szolidaritás elnökségi tagja arról számolt be, különösen nagyobb probléma nem volt a roma közösség tagjaival. Olyan kirívó eset nem történt, ami indokolná, hogy gárdisták jelenjenek meg: most egy ember hibája miatt lakolnak majd sokan - fogalmazott.

Az MSZP EP-képviselője kíváncsi arra, mikor fejezi be a sunnyogást a település fideszes képviselője, és tesz már valamit. Ujhelyi úgy látja, a szélsőjobb és a kormány érdekét szolgálja, hogy romák és nem romák között fokozódjon a félelem, amit majd el lehet elrendezni. Kijelentette: ha a kormányzat valóban békét akarna, leállítaná a gárdista vonulásokat, még demonstrációt se engedélyezne Törökszentmiklóson. Olyan uniós támogatásokat biztosítana, amelyekkel a szegénységben élők mindennapjain tudna javítani. Az MSZP-Párbeszéd Szociális Európát teremtő javaslatai éppen erről szólnak, ezekkel lehet békét, nyugalmat teremteni a társadalomban - állapította meg.

Forrás: Hírklikk