A „féllábú” Neymar

Dr. Dávid Ferenc       2020. augusztus 16. 16:32 2020. aug. 16. 16:32

Az MTK–Ferencváros örökrangadóval elrajtolt a labdarúgó-NB I legújabb évada. A Vasárnapi Blikk kiszámolta: a magyar élvonal összértéke 35,1 milliárd forint. Ennyit ér a hazai bajnokság 12 csapatának összes labdarúgója. Bár a világfutballhoz mérve, ez a szám elenyésző, az átigazolási rekordot a francia Paris Saint-Germainhez szerződésekor 222 millió euróval (76,5 milliárd forint) tartó brazil Neymarnak szinte a fél lába többet ér. Jegyzetem elején hangsúlyozom: páratlan tehetségét és tudását elismerve sem vagyok Neymar imádó, kedvenc labdarúgóm a „Messzi” Argentínából Katalóniába (Barcelonába) telepedett játékosfenomén. Akkor is, ha a minap részese volt a 8:2-es kudarcnak.

Szóval a „féllábú Neymar egymaga többet ér, mint a magyar első liga komplett játékosállománya. Hogy’ lehet ez?

1. Neymar értéke (és fizetése) csillagászati, de soha ne felejtsük, hogy ez a fiatalember óriási jövedelmet termelő, egyszemélyes intézmény, akinek szerepeltetése játékjog-tulajdonosainak busásan megtérülő befektetés. A „drága” Neymar tehát nyereséget realizál, amiből aztán ő is szépen részesedik. Az értéktelen magyar liga szereplői viszont csak veszteséget termelnek, mégis – a hazai viszonyokhoz képest – irreálisan magas és teljesítményhez nem kötött javadalmazást kapnak. Neymar éves jövedelme nyilvános (brutttó 70 millió euró), a honi ligában csetlő-botló focistáké nem. Neymar a megszolgált pénzt nem titkolhatja, nálunk az alibizők elrejthetik az apanázsukat.

2. Az évek során, Neymar először Barcelonában és most Párizsban varázsolja el a futball szerelmeseit, egy-egy mozdulata, gólja tízmillióknak jelent örömöt és maradandó élményt. Néhány klasszistársával együtt, a labdarúgás igaz nagykövete. Mindent tud, amit erről a játékról tudni kell. Fiatalok ezrei kezdenek el azért focizni, mert látták, láthatták a mágikus brazilt varázsolni. A múlt heti Atalanta - PSG BL - meccsen is megvillant néhányszor, cselei élményszámba mentek.

3. Neymar (és hasonló kvalitású társai) miatt, érdemes arénákat építeni. Az angliai, németországi és spanyolországi stadion építések/bővítések üzleti megfontoláson alapulnak, és hosszabb távon megtérülő invesztíciók. A „futball templomok” építése csak akkor jó biznisz, ha a „hívők” sokasága örömmel vesz részt a zöld gyepen megtartott szertartáson. Nem véletlen, hogy a kiemelkedő klasszisokat istenként tisztelik hazájukban, és szerte a világon.

Én is a „hívők” táborába tartozom, és várom Neymar keddi BL-fellépését (PSG – Lipcse). Az elmúlt napok azt bizonyították, hogy a klasszisok üres lelátók előtt is képesek nagyot alkotni. Neymar tehetsége, tudása valamint értéke, ára és jövedelme magyarra nem lefordítható, minden összevetés csak hamis eredményt hozhat. Annyit azért tudunk, hogy ő a – szó szoros értelmében – megéri a pénzét!