A felmerült kételyek ellenére, Orbán egyelőre folytatni fogja a kínai vakcina használatát

HírKlikk 2021. április 14. 20:40 2021. ápr. 14. 20:40

A Le Monde szerint Orbán Viktornak nincs más választása, egyelőre folytatnia kell a kínai vakcina használatát, később pedig úgy kell kitáncolnia mögüle, hogy ne váljon nevetségessé.

A francia lap arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon a lakosság 30 százaléka már megkapta legalább az első vakcinát, az ország mégis a világ halálozási rátájának a csúcsán van 2400 halottal egy millió lakosra számítva. Miközben a nacionalista kormány csak azt ismételgeti, hogy az átoltottság a második legjobb Európában.

Kérdéses, Orbán miként veszi rá a lakosságot, hogy lenyelje a békát, miután valószínűleg kénytelen lesz visszalépni a kínai vakcina ügyében. Ezt azonban úgy kell megtennie, hogy ne váljon nevetségessé, hiszen a felmérések szerint a járvány miatt csökken a választói bázisa és jövőre választás lesz. Ráadásul nyárig 20 millió adag vakcina érkezik nyugatról, ami bőven elegendő az egész lakosság beoltására.

A francia Le Monde kitér arra, hogy Magyarország igen gyanús körülmények között rendelt 5 millió adag vakcinát Pekingtől, egy olyan céget közbeiktatva a vásárlásba, amelynek a világon semmi tapasztalata nem volt ezen a téren. Az ár adagonként 30 dollár volt, bizonyosan magasabb, mint más vevők esetében.