A ferencvárosi polgármester vezényelt a Nemzeti Hangversenyteremben

Nagy András 2019. január 11. 18:41 2019. jan. 11. 18:41

Egy igazi városvezető mindenhol megtalálja a tennivalót! A polgármesterséget karmesterségre cserélő Bácskai János hallatlan esetére olvasónk hívta fel a figyelmet.

Újévi koncertet tartott január 5-én a ferencvárosi önkormányzat a Művészetek Palotájában. A IX. kerületi lakosság számára díjmentes esemény házigazdája természetesen Bácskai János, Ferencváros polgármestere volt. Ez eddig rendben is lenne, hiszen a kerületieknek rendezett  koncertet az önkormányzat finanszírozta.

Ám értesüléseink szerint a fideszes politikus olyan jó házigazdának bizonyult, hogy az előadás elején maga vette kezébe a karmesteri pálcát a MÜPA Bartók Béláról elnevezett Nemzeti Hangversenytermében fellépő MÁV Szimfonikusok hivatásos vezénylője helyett.

A történtekre egy ferencvárosi olvasónk hívta fel a figyelmünket, aki a helyszínen kísérte figyelemmel a polgármester karmesteri debütálását. Bevalljuk, elsőre nehezünkre esett magunk elé képzelni Bácskait, ahogy az ünnepi pillanatok közepette egyszer csak felpattan a pódiumra, kipattintja a pálcát a zakója zsebéből, és maga kezdi el dirigálni a nemzetközi hírű komolyzenei társulat tagjait.

Mindez olyan szinten szürreálisan hangzott, hogy rögtön rá is kerestünk a polgármester Facebook-oldalán, hátha találunk valamit, ami ráerősít az elhangzottakra. Nem kellett sokáig kutakodnunk: Bácskai János ugyanis január 7-én új profilképet töltött fel magáról, amin - nem fogják kitalálni - épp egy karmesteri pálcával a kezében látható:

És ha még ez sem lenne elég bizonyíték, a polgármester Facebook-oldalára is kitett koncertmeghívó kommentjei mindent elárulnak:

„Így dirigál egy jó polgármester! Nagyon jó volt!”

„Gratulálok, megtaláltuk a kórus tartalék karnagyát.”

Utóbb a Ferencvárosi önkormányzat hivatalos honlapján is megtaláltuk a magyar politika- és művészettörténetben alighanem egyedülálló eseményt. A IX. kerületi portálon egyebek mellett ezt írják: „a MÁV Szimfonikusok és a Hot Jazz Band közös koncertje Csajkovszkij: A diótörő indulójával kezdődött, amit Bácskai János polgármester dirigált.”

Bácskai János Wikipédia oldala szerint egyébként a ferencvárosi polgármester fiatalabb korában többek között zenei tanulmányokat folytatott, hegedülni tanult és kamarazenekarban játszott. A koncert teljes felvétele, benne Bácskai János vezénylete az alábbi videón látható, a polgármesteri produkció 11:30-nál veszi kezdetét: