A fiatalok több mint 40 százaléka nem Magyarországon akar élni

HírKlikk 2018. szeptember 8. 17:21 2018. szept. 8. 17:21

Pulai András, a Publicus Intézet elemzője szerint 1,5 millió magyarról beszélhetünk, aki érdemben azt fontolgatja, hogy a közeljövőben külföldön vállal munkát, és így elhagyja az országot.

A Publicus mérése szerint leginkább a pénz az, ami miatt az elköltözés mellett döntenek. A kivándorlást tervezők 59 százaléka a fizetést mondta indokként, de a többi válasz is leginkább a munkakörülményeket nevezi meg - írja az atv.hu.

És hogy kik mentek el, illetve kik tervezik, hogy elmennek? Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy zömében a fiatalok. „A magasan iskolázottak körében, a kisebb, közepesebb településen élők és leginkább a 30 évnél fiatalabbak körében ez a potenciál 41 százalék, ami szerintem döbbenetesen magas. Egy éve ez 37 százalék volt, tehát ez hibahatáron túli növekedés” – mondta Pulai.

Az orvostanhallgatók között is 40 százalék az aránya azoknak, akik gyógyítani az egyetem után már nem itthon akarnak. A pedagógus elvándorlás is óriási, igaz ők jószerével nem tudnak tanárként külföldön elhelyezkedni.

Terjed ugyanakkor egy cseh kutató térképe, ami azt mutatja, hogy Magyarországon nincs is olyan nagy baj, hisz a térség országaiból százalékosan hasonló, vagy magasabb mértékű az elvándorlás. Csak míg például Lengyelországból a 2004es uniós csatlakozással azonnal nagyon sokan vándoroltak ki, és mostanra inkább stagnáló, vagy csökkenő a tendencia, addig Magyarországon 2008-ig tartotta magát az az elmélet, hogy a térségben mi vagyunk a legkevésbé mobilak. Ez a tendencia változott most meg.