A Fidesz 150 milliárdnyi közpénzből megpróbálja maga mellé állítani a fiatalokat

HírKlikk 2021. január 25. 19:40 2021. jan. 25. 19:40

Csaknem 150 milliárdnyi közpénzt áldoz jövőre a Fidesz arra, hogy a maga oldalára állítson egy szűkebb csoportot. Ám ezen a rétegen múlhat a voksolás eredménye.

Nagyjából 370-390 ezer új választópolgár kap lehetőséget 2022-ben arra, hogy először adja le voksát országgyűlési választáson, továbbá hozzávetőlegesen 600 ezerrel csökken a 2018-ban még szavazati joggal rendelkezők száma az elhalálozások miatt. Ez olyan demográfiai változás, amely szoros verseny esetén döntő hatással lehet a voksolás kimenetelére – írja a Népszava.

A nem kormánypárti közvélemény-kutatók adatai szerint a hatalmon lévő erők nem túl népszerűek a fiatalok körében.

„A Fidesz átlagos támogatottságtól való lemaradása a 25 év alattiak körében a két választás között jelentős mértékben nőtt: 4 százalékpontról 11 százalékpontra, s ez a különbség mostanáig maradt” – mondta a lapnak Závecz Tibor. Okkal dobta be Orbán Viktor az szja elengedését a 25 év alattiaknak: a Népszava értesülései szerint az ötlet mögött rafinált taktikázás húzodik meg.

Január közepén állt elő Orbán Viktor az ötlettel. Bejelentette: a választás évében elengedik a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadóját. Ő úgy becsülte, ez 130-150 milliárdos kiesést jelent a büdzsének. A lap számításai szerint – s ezt fideszes forrásai is megerősítették – ezzel tulajdonképpen lemondtak arról, hogy a fiatalság nagy többségét győzzék meg, ennél precízebben céloznak.

Az adócsökkentés előnyeit a gazdaságilag aktívak – tehát akik dolgoznak és nem feltétlenül tanulnak tovább –, a 18-24 éves fiatalok 46 százaléka élvezheti majd. Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a 30 év alattiak körében a legfeljebb nyolc általánost végzettek 43 százaléka támogatja a kormánypártot. Ám kérdés, hogy ők politikailag mennyire aktívak, elmennek-e 2022-ben szavazni. Főleg azok érdeklődnek a közélet iránt, akikre a Fidesz kevésbé számíthat. Így az egyetemisták körében a nem szavazók tábora 26 százalékra csökkent, ráadásul a tavaly kezdődött válság, a színiegyetem ügye, a felsőoktatás most felpörgő átalakítása aligha hűti a kedélyeket körükben. Minden jel szerint a Fidesz a 150 milliárdos kampányfegyverrel egy jóval kisebb rétegre lő, mint a 18-25 évesek csoportja.

A Népszava augusztusi mandátum-kalkulációja arra jutott, hogy jövőre négy olyan billegő, illetve 15 olyan Fidesz által szorosan nyerhető választókerület (evk) lesz, ahol a kisebb települések és az alacsonyabb iskolázottság a meghatározó. Még ha a listák versenyében veszít is a Fidesz, ezekkel az evk-kal megőrizheti parlamenti többségét.

Forrás: Népszava