"A Fidesz azokra támad, akik veszélyeztetik a hatalmát"

HírKlikk 2019. január 17. 19:25 2019. jan. 17. 19:25

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) politikai támadást intézett a Momentum Mozgalom ellen, azzal, hogy felfüggesztette a párt állami támogatásának kifizetését - jelentette ki a Momentum elnökségi tagja, csütörtökön Budapesten. Az ÁSZ kommunikációs vezetője leszögezte: az ÁSZ független intézmény, amely kizárólag a törvények alapján végzi az ellenőrzéseit.

 Hajnal Miklós az ÁSZ székháza előtt megtartott sajtótájékoztatón közölte: a Momentum több mint két hónapja elküldte az ÁSZ-nak az állami támogatás törvényes felhasználásáról szóló tételes listát, amit november 9-én át is vett a szervezet.

Azóta egyetlen tétel esetében sem kért az ÁSZ a kifizetésről szóló bizonylatot, ezért azt gondolják, hogy a számvevőszék politikai megrendelést teljesít - tette hozzá.

Az eljárásból azt a következtetést vonják le, hogy az ÁSZ szándékosan görgetett akadályokat a Momentum útjába, lehetetlenítették el, hogy a szervezet a kampánypénzekkel elszámoljon.

Úgy vélte: a Fidesz azokra támad, akik veszélyeztetik a hatalmát. Ezért a Momentum büszke arra, hogy Orbán Viktor fél tőlük. A számvevőszék pedig Orbán Viktor pártállamának a része, a számvevőszék elnöke a miniszterelnök fideszes embere - hangzott el.

Hajnal Miklós leszögezte, hogy a támogatás felfüggesztése után is folytatják a munkát és közösségi adományokból finanszírozzák a működésüket.

Kérdésre válaszolva  a politikus elismerte, hogy a kampánypénzek felhasználását tartalmazó beszámolójuk, valóban késve jelent meg a Magyar Közlönyben. Mint mondta: ennek az volt az oka, hogy a pártnál tisztújítást tartottak és a beszámolót az új elnökségnek kellett jóváhagynia.

Ezt követően Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője nyilatkozott az újságíróknak. Leszögezte, hogy az ÁSZ egy olyan független intézmény, amely nem politikai alapon, hanem kizárólag a törvények alapján végzi az ellenőrzéseit.

Forrás: MTI/Hírklikk