A Fidesz betartotta az ígéretét: nem ment el a rendkívüli parlamenti ülésre

Csanádi Dávid 2020. augusztus 3. 18:00 2020. aug. 3. 18:00

Az ellenzék kezdeményezésére összehívott ülés, amely azt volt hivatott számonkérni a kormánytól, hogy Orbán Viktor miért fogadott el úgy egy megállapodást a júliusi EU-csúcson Brüsszelben, aminek 133 „bátor emberével” itthon éppen az ellenkezőjét szavaztatta meg. Az ülés határozatképtelennek bizonyult, mert a Fidesz képviselői nem jelentek meg. Így aztán napirend nem is lehetett, csak napirend előtti felszólalások.

Nem a parlamentnek van egy felelős kormánya, hanem a miniszterelnöknek van egy saját parlamentje, pontosabban Orbán Viktornak van 131 embere, aki bármit bármikor megcsinál neki – mondta napirend előtti felszólalásában Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője. Mint mondta, ezzel azt bizonyítják, hogy egyre inkább a hatalom emberei és nem a nép képviselői. A politikus számon kérte azt is a kormányoldalon, hogy nem képesek megvédeni a természeti értékeket a profitéhes befektetőkkel szemben.

Az LMP részéről Ungár Péter bírálta Orbán Viktort, amiért egészen mást állít a politikájáról itthon, mint amilyen tényleges lépéseket tesz. Szerinte a brüsszeli költségvetési megállapodásban hiába szerepel valamilyen kitétel a jogállamiságról, mert a német és a magyar kormány zavaros helyzetre játszik.

A Demokratikus Koalíció részéről felszólaló Gyurcsány Ferenc úgy vélte: egy züllött kormány a legerkölcsösebb nemzetet is züllésbe tudja vinni, Magyarországnak pedig züllött kormánya van. Gyurcsány a színművészeti egyetem és az Index körüli eseményeken kívül, azt is számon kérte a kormányon, hogy szóra sem méltatták Cserdi polgármestere, Bogdán László tragikus halálát.

Tóth Bertalan, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője szerint, méltán elvárható lenne a miniszterelnöktől, hogy „idejöjjön a Parlament elé, és beszámoljon arról, mit intézett Brüsszelben” azok után, hogy „három héttel ezelőtt, összehívatta az Országgyűlés rendkívüli ülését, hogy az uniós csúcs előtt megszavaztasson magának egy bumburnyák politikai nyilatkozatot”. Tóth hangsúlyozta, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás még nem zárult le Magyarország ellen. Beszámolt arról is, hogy az MSZP népszavazást kezdeményezett a vízpartok védelmében, mert „a Balaton mindannyiunké, nem csak a fideszes elité”. Azt is kijelentette, hogy az ellenzéknek közösen kell 2022-ben megállítani a kormányoldal „hatalmi őrjöngését”. 

A jobbikos Brenner Koloman szerint az EU-csúcson kufárkodtak: az EU vezetői rossz kompromisszumot kötöttek, majd mindenki hazament és győztesnek hirdette ki magát. Úgy vélte, az EU veszélybe került.

Mivel a Tisztelt Ház a Fidesz-KDNP távolmaradása miatt határozatképtelen volt, a napirendet sem lehetett megszavazni, így a rendkívüli ülés ezen a ponton – nagyjából fél óra után – véget ért.