A Fidesz elengedte a Borkai-családot – a budapesti tüntetésen találkoztunk Győr ellenzéki polgármesterjelöltjével

Harkai Péter 2019. december 11. 17:03 2019. dec. 11. 17:03

Polreisz Balázs, Győr ellenzéki polgármesterjelöltje nem volt rest és a szabad kultúra melletti szolidaritásért elautózott hétfőn Budapestre, a Madách térre, hogy személyes jelenlétével is demonstráljon a kormány – mára sajnos bevégzett – kultúraromboló szándékaival szemben. A kiállását és jelenlétét még izgalmasabbá tette, hogy egy közös fotó is készült Bródy Jánossal és Koncz Zsuzsával – a kép apropóján, egy „gyorsportré” erejéig érdeklődtünk a budapesti jelenlétéről, a győri kampányról, megválasztása esetén a legfontosabb lépéseiről.

– Győri polgármesterjelöltként ennyire szívén viseli a budapesti színházak sorsát is, hogy a mellettük való szolidaritás miatt, megtette ezt a jelentős utat hétfőn?

– Sajnos, sokkal többről van szó, mint szimplán a fővárosi színházak sorsa: mindannyiunkat érint, hogy a kultúra egészét akarja kisajátítani és önkényesen irányítani a kormány. Amint a tüntetésen is elhangzott – a kultúra alap, s mint ilyen, alapvető érték Budapesten és Győrben egyaránt. De az elvek mellett, a személyes érintettség is útnak indított, mivel Győrben hosszú és mély kapcsolat kötelezett el a kultúrával. Amatőr és hivatásos színjátszóként, a győri gyárvárosi terület művelődési házának vezetőjeként, mondhatni, az életem egy részéről is szó van.

– A győri ellenzék polgármesterjelöltjeként kiváló kampányfotónak tűnik a tüntetésen Bródy János és Koncz Zsuzsa társasága.

– Főként, ha tudná, mi a kép története...

– Ossza meg velünk!

– Bármennyire is hihetetlennek tűnik, Bródy János vett észre, és melegen gratulálva a várható győri sikerhez, egy közös képre kérte Koncz Zsuzsát s jómagamat, ami – ismerve Tini elkötelezett közéleti pályáját – komoly megtiszteltetés volt a számomra. Hasonlóan baráti találkozás történt Müller Péter Sziámival is, aki ráadásul ígéretet tett, hogy találkozunk a hétvégén Győrben, egy szombati bemutató apropóján. Mindez azt bizonyítja, hogy jeles közéleti érzékenységű művészek nagyon is odafigyelnek a vidéki városok – esetemben Győr – ellenzéki sikerére.

– S végül miként értékeli, hogy már Borkai Zsolt fia ellen is rendőrségi nyomozás indult?

– Amint minden jogkövető állampolgár. Aki visszaélést követett el, annak bűnhődnie kell, ennek kivizsgálása pedig az arra hivatott állami szervezetek dolga. Én bízom a jogállamban. Az mindenesetre egyértelmű, hogy a Fidesz elengedte nem csak Borkai, de a Borkai család kezét is.

Azt már látatlanban megígérhetem, hogy amint Győr polgárai polgármesterré választanak, az első teendőim között lesz, hogy – független polgárjogi civilszervezetek segítségével – minden csontvázat kitakarítsak az önkormányzat szekrényeiből.