A Fidesz értékrendje és Columbo hadnagy felesége

Föld S. Péter 2020. december 4. 14:45 2020. dec. 4. 14:45

A Fidesz értékrendje olyan, mint Columbo hadnagy felesége. Időnként beszélnek róla, de eddig még senki sem találkozott vele. Most azonban megtört a jég, mert a Fidesz értékrendje megjelent a maga valójában. Orbán Viktor hozta szóba, Szájer József brüsszeli botránya kapcsán. Azt mondta a miniszterelnök, hogy a Fidesz értékrendjébe nem fér bele az, amit Szájer József tett.

Hogy Szájer tettei közül konkrétan melyikre gondolt a miniszterelnök, az nem derült ki a szavaiból. Így nem tudhatjuk, hogy az (azóta lemondott) Európai Parlamenti képviselő melegségére gondolt, vagy arra, hogy egy „többségében férfiak részvételével zajló” szexpartin tette tiszteletét.

Nem tudni, hogy ezek közül mi Orbán számára a botrány – gyanítható, hogy leginkább azzal van baja, és azt nem tartja összeegyeztethetőnek a Fidesz értékrendjével, hogy mindez kiderült. Szájer József nemi identitásáról ugyanis évtizedek óta tudtak a Fideszben, ám ez – amúgy helyesen – nem volt téma, ettől ő még lehetett megbecsült tagja a politikai közösségnek. A gond inkább az, hogy Szájer egy olyan politikai közösségnek a tagja, amely durván elutasítja a másságot, és legutóbb éppen az eredetileg Szájer József által megalkotott Alaptörvényben tartotta fontosnak rögzíteni, hogy az apa férfi, az anya nő.

Vagy harminc évig nem volt baj azzal, hogy Szájer rejtőzködő módon, heteró házasságban élt, történetesen a volt főbíró, ma alkotmánybíró Handó Tünde férjeként. Ez az egyébként nyilván Szájer számára is kínos és kellemetlen helyzet gond nélkül belefért a Fidesz értékrendjébe. Nem volt vele baj mindaddig, amíg ki nem derült, hogy mi történt Brüsszelben, egy csalás miatt körözött fiatalember által szervezett, férfiak részvételével zajló szexpartin.

Amit Demeter Szilárd, a Fidesz által a Petőfi Irodalmi Múzeum élére kinevezett főigazgató írt az Origóban, vagyis, hogy Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlította és Európa gázkamrájának nevezte, az nem ütközik a Fidesz értékrendjével. Demeterrel ugyan utóbb visszavonatták a cikkét, ám a még mindig a posztján lévő főigazgató, nem mellesleg miniszteri biztos, nem kért bocsánatot senkitől, de erre nem is volt szükség, mert a Fidesz szerint elismerte a hibáját, belátta a tévedését, részükről tehát az ügy lezárva.

Demeter Szilárdnak nem lett baja a „botlásából”, lehet, szóltak neki, hogy máskor jobban vigyázzon, mit ír le, de ez sem biztos. Gázkamrázni lehet, melegnek lenni csak addig, amíg ki nem derül.

Fura dolog ez a fideszes értékrend. Gyanítható, hogy – ellentétben Columbo hadnagy feleségével –, nem is létezik.