A Fidesz is szigorítaná az állatkínzásra vonatkozó szabályokat

HírKlikk 2020. június 5. 17:06 2020. jún. 5. 17:06

Annak ellenére, hogy az ellenzék már többször követelte, hogy napirendre kerüljön a téma, a Fidesz csak most akar kezdeni valamit az állatkínzás szigorúbb megítélésének ügyében – írja a Népszava.

A lapnak Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő nyilatkozta, hogy örülne, ha lenne végre egy olyan bíró, aki letöltendő börtönbüntetést szabna ki az állatkínzókra. Hozzátette, a Fidesz szigorítani tervezi az állatok védelmét és szankcionálni a kínzást.

Megtudhattuk azt is, hogy Budai Gyulán kívül, Böröcz László és Nyitrai Zsolt fideszes, valamint Simicskó István KDNP-s képviselő is benyújtott egy törvényjavaslatot, amely nagy mértékben növelné például a tiltott petárdázásra kiszabható helyszíni bírságot is. Ez alapesetben akár 50 ezer és 500 ezer forint közötti büntetés lenne. Akit pedig visszaesőként érnek ilyen típusú bűncselekményen, az komolyabb „figyelmeztetésre" számíthat.

Ha azonban lőfegyvert legálisan tartó állampolgárt érnek tetten – fegyverével elkövetett – állatkínzáson, annak az engedélyét akár hat hónapra elvehetik. Ki kell emelni, hogy már az is bűncselekménynek számít, ha valaki tudomást szerez egy ilyen akcióról, de nem értesíti a hatóságokat.

Budai Gyula elmondása alapján, a szigorításokat civilek kezdeményezték, a kormánypártok pedig felkarolták. A benyújtás előtt tárgyaltak a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületével és a Fiatal Családosok Klubjával is a törvényjavaslattal kapcsolatban, mert Budai szerint, a törvény nem csak az állatok, hanem a családok védelméről is szól.

Az előterjesztéssel összefüggésben, további törvénymódosítások őszre várhatóak. Szigorítani fogják a szabályokat és ösztönözni a hatékonyabb fellépéseket az állatkínzással szemben.

Budai arról nem szólt egy szót sem, hogy miért nem foglalkoztak eddig az állatkínzások okán az állatvédelmi törvény szigorításával, hiszen az ellenzék már régen követeli, hogy történjen valami az ügyben.