A Fidesz ismét leszavazta a családok támogatását

HírKlikk 2019. március 26. 16:53 2019. márc. 26. 16:53

A Fidesz retteg attól, hogy az EP-kampányban az egészségügyről beszéljen, ezért menekült el a miniszter a meghallgatás elől – így értékelték az MSZP és Párbeszéd képviselői Kásler Miklós távolmaradását a Népjóléti bizottság üléséről.

Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság szocialista elnöke az ülést követően elmondta, hogy előző este kapott értesítést Rétvári államtitkártól arról, hogy Kásler Miklós nem fog megjelenni a bizottság előtt. Az MSZP képviselője úgy véli, hogy a miniszter menekül a meghallgatás elől, pedig lett volna miről beszámolnia, főleg azután, hogy saját maga ismerte el, hogy évente 24 ezer ember hal meg a nem megfelelő orvosi ellátás miatt. Ezen felül a bizottság tagjai kíváncsiak lettek volna Kásler 1500 milliárdos egészségügyi programjának részleteire is.

A szocialista politikus a Fidesz családpolitikáját értékelve rámutatott, hogy az különbséget tesz gyermek és gyermek között. „Nekünk azonban minden gyermek számít” – mondta Korózs majd ismertette saját javaslataikat. Nemcsak a gyermekvállalást, hanem a gyermeknevelést is támogatnák többek között a családi pótlék emelése révén, valamint egyszeri 300 ezer forintos állami támogatást nyújtanának a gyermeket váró nőknek.

A fideszes többség azonban leszavazta a szocialisták gyermekvállaláshoz, gyermekneveléshez és a lakhatáshoz kötődő valamennyi javaslatát. Korózs Lajos úgy véli, hogy addig nem lesz demográfiai fordulat Magyarországon, amíg a gyermekek napközbeni ellátása és a lakhatás problémája nincs megoldva.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke úgy véli, hogy a fideszes képviselők rettegnek attól, hogy az ellenzéki képviselők kérdéseket tegyenek fel az egészségügyről az EP-kampányban, mert ők maguk is tudják, hogy a betegellátás katasztrofális helyzetben van.

A Párbeszéd képviselője elmondta, hogy újból benyújtották az ellenzék egészségügyi minimum programját. A javaslat szerint az egészségügyi járulékot csak gyógyításra lehetne fordítani, nem pedig stadionokra, növelnék az egészségügyi ráfordításokat és a béreket, valamint célul tűzték ki a várható átlagéletkor felzárkóztatását az uniós átlaghoz.

Javaslataikat azonban a Fidesz ugyanúgy söpörte le az asztalról, mint Kásler 1500 milliárdos programját a kormány. Szabó szerint ez azt mutatja, hogy Orbán Viktor egyáltalán nem akar javítani a magyarok egészségügyi helyzetén.

Szabó Tímea szerint megbukott az a családpolitika, amit a Fidesz az elmúlt 9 évben folytatott. Ezt igazolja a KSH legújabb jelentése is, amely szerint ismét kevesebb gyermek született hazánkban. „Ott születik több gyermek, ahol jó élni, ahol az emberek biztosítva a látják a jövőjüket, ahol azt látják, hogy lesz munkájuk, lesz lakhatásuk, lesz megélhetésük. A magyar emberek nem látják ezt itthon biztosítva.” – mondta a Párbeszéd társelnöke.  

Forrás: Hírklikk