Októberi ifjak: a Fidesz lett az elnyomó rezsim

HírKlikk 2020. október 20. 05:53 2020. okt. 20. 05:53

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn az Országgyűlésben arról kérdezte a kormánypárti képviselőket, hogy ha az 1956-ban lázadó diákokat megértik, akkor miért nem tudják megérteni a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek (SZFE) „a mai önkény ellen lázadó" diákjait.

Az MSZP-s politikus azt mondta, a Fidesz elveszi az egyetem függetlenségét, katonát nevez ki kancellárnak, megpróbálja megtörni az egyetemi hallgatók ellenállását. A Fidesz lett az elnyomó rezsim – fogalmazott, azt kérdezve, hogy miért nem adják vissza az egyetemi függetlenséget.

Bodó Sándor, az innovációs tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára rendkívül cinikusnak és ízléstelennek nevezte, hogy az MSZP padsoraiból vonnak párhuzamot 1956 hőseivel.

Az egyetemi modellváltásról azt közölte: a cél, hogy még modernebb színművészeti képzés legyen, az SZFE-ből pedig egy tudásközpont. Javasolta, hogy az egyetemnek alakuljon ki saját bevételtermelő képessége, fejlődjön a technikai felszereltsége, legyen rugalmasabb a foglalkoztatás és egy kiszámíthatóbb, hosszabb távú az állami finanszírozás. Szerinte azonban ezekről a kérdésekről tárgyalóasztal mellett kell egyeztetni.

Forrás: MTI/Hírklikk