A Fidesz nem csalt, „csak” becsapta Magyarországot

Föld S. Péter 2019. április 15. 10:15 2019. ápr. 15. 10:15

Bő egy hónappal az Európai parlamenti választás előtt, és egy évvel a tavalyi választás után, sokan még mindig azon gondolkodnak, hogy mi történt tavaly április 8-án. A választási vereséggel kapcsolatban két ellenzéki vélemény áll szemben.

Az egyik vélemény szerint most már végre abba kellene hagyni a választási csalás emlegetését, mert ez csak arra jó, hogy magunkat nyugtatgassuk azzal, hogy nem az ellenzék a hibás abban, ami történt, hanem külső, gonosz erők játszottak szerepet a Fidesz elsöprő győzelmében.

Ezt azért is sürgősen be kellene fejezni, már csak azért is, mert jelen tudásunk szerint – de legalábbis bizonyíthatóan - nem volt választási csalás, legalábbis, központilag, az eredményt érdemben befolyásolóan nem. Rengeteg szabálytalanság volt, több helyen tudatos csalás is, de ezek nagyságrendileg nem befolyásolták az eredményt. Azok a híresztelések, miszerint belenyúltak volna a számítógépes rendszerbe, mindezidáig nem nyertek bizonyítást.

Másfelől viszont, nem szabad szó nélkül hagyni, hogy a Fidesz klasszikus csalás nélkül is tisztességtelen eszközökkel nyert a választáson. Nemcsak elvi okokból kell ezt mondani – vagyis, hogy nincs kis csalás, és nincs nagy csalás, csak csalás van – hanem azért is, mert nem voltak egyenlők a feltételek. Nem volt tisztességes a választás, mert a Fidesz és a kormány éveken át hazug propagandával, nemzeti konzultációnak nevezett manipulációval mosta át az emberek agyát.

Nemcsak a közpénzből fenntartott, méregdrágán üzemeletetett közmédiában, hanem a – a kormányzati hirdetések révén – ugyancsak közpénzből életben tartott Fidesz-közeli sajtóbirodalmakban. A Mészáros, Habony, Vajna újságként bejegyzett propagandakiadványaiban megjelent írások nem az emberek tisztességes tájékoztatását, hanem manipulálását szolgálták.

Ugyancsak tisztességtelen volt, hogy a határon túli magyarok levélben is szavazhattak, miközben más magyarok csak nagy nehézségek árán, személyesen. Tisztességtelen volt továbbá az ukránok csoportos utaztatása, vagy például az, hogy volt olyan szabolcsi épület, ahová kétszázan voltak bejelentve.

És akkor még nem is szóltunk, a korábbi manipulációkról – a választási körzeteknek a Fidesz számára kedvező átalakításáról, valamint arról a választási rendszerről, amely lehetővé tette, hogy 48 százalékos szavazati aránnyal a kormánypárt a mandátumok kétharmadát megszerezze.

Mindezek – különösen az utaztatás, a bejelentkeztetés - jogi értelemben lehet, hogy csupán ügyeskedések, ám a demokratikus választás szellemének kijátszását célozzák és ily módon annak a megcsúfolását jelentik. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy egy évvel ezelőtt csupán annyi történt, mint amire a Fidesz május 26-án is készül: nem csalt, „csak” becsapta Magyarországot.