A Fidesz semmit sem tanult október 13-ból

HírKlikk 2019. november 18. 15:20 2019. nov. 18. 15:20

Hiába a Kövér házelnök szavaira adott megnyugtatónak látszó minisztériumi válaszok, a parlament előtt lévő törvények azt mutatják: a Fidesz semmit nem tanult október 13-ból, „a paranoia rövid időn belül eluralkodott az állampárton is” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője napirend előtt a Parlamentben hétfőn.

Az önkormányzatok működését korlátozó törvények, a bírói függetlenséget támadó módosítások és az ellenzéki képviselőket rendszabályozni próbáló javaslatok azt mutatják: „ezekben az ügyekben mégis a Kövér-féle álláspont az irányadó: kukába a fékek és egyensúlyok rendszerével, kukába a képviselői alapjogokkal!”

Tóth hangsúlyozta: az MSZP elfogadhatatlannak tart minden szigorítást, amely tovább korlátozza a képviselők szabad véleménynyilvánítását és a végrehajtó hatalmat ellenőrző jogosítványait, az önkormányzatok működését és a bíróságok függetlenségét.

Antidemokratikus hatalomgyakorlásra csak kemény válaszok születhetnek, „és ezek a válaszok meg is fognak születni!” – jelentette ki a pártelnök.

Az intézkedésekből „pontosan látszik” a Fidesz és az MSZP világa közötti különbség:

„A Fidesz visszafelé szeretné tekerni az idő kerekét, mi a jövőbe nézünk. Mi nem árvalányhajas maskarás szittyákkal, hanem kreatív, kritikus gondolkodásra és együttműködésre képes magyar fiatalokkal képzeljük el az ország jövőjét” – mondta.

Így folytatta: az MSZP válasza a „Kelet vagy Nyugat” kérdésére „Nyugat”; a Fidesz építette kasztrendszer helyett pedig az esélyteremtő államban hisz, melyben „a társadalmi különbségek csökkennek, az alapvető közszolgáltatások pedig mindenki számára hozzáférhetők”.

Míg a Fidesz csökkenteni akarja az önkormányzati jogokat, az MSZP bővítené az önkormányzatok pénzügyi mozgásterét - folytatta.

S míg a Fidesz kitiltaná az ellenzéki politikusokat különböző épületekből, „mert a bezárkózással próbálják védeni a hatalmat”, az MSZP kinyitja a saját épületeit, irodáit az ellenzéki politikusok és civil szervezetek előtt, „mert a befogadással, a párbeszéddel, az erős ellenzéki szövetséggel fogunk egy új, szabad Magyarországot építeni”.