A Fidesz sorsa ma megjósolhatatlan

NVZS 2019. március 11. 09:41 2019. márc. 11. 09:41

„A jelek szerint Manfred Weber nagyon bent szeretné tartani Orbán Viktort az Európai Néppártban, ugyanakkor azokat is ki szeretné elégíteni, akik a Fideszt kívül szeretnék látni – ezért is próbál akár annak árán is kompromisszumra jutni a magyar vezetővel, hogy ő jön el Budapestre egyezkedni” – adott gyorsértékelést a Hírklikknek Szent-Iványi István külpolitikai szakértő az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjének és EP-választási csúcsjelöltjének a bejelentéséről.

Weber a Welt am Sonntag és a Die Welt közös, welt.de című hírportálján megjelentek szerint azt mondta, hogy a következő napokban ismét törekedni fog a személyes megbeszélésre Orbánnal, mégpedig Budapesten. Kifejtette, hogy ismét világossá akarja tenni: a Néppártból kifelé tartó útra lépett a Fidesz. Hozzátette: nem egy Kelet-Nyugat konfliktusról vagy a migrációs politikáról van szó, hanem arról, hogy milyen értékek határozzák meg az EPP-t és az EU-t.

Szent-Iványi István felhívta a figyelmet arra, hogy nem sok idő áll rendelkezésre valamifajta kompromisszum kicsikarására, hiszen a Néppárt Választmánya március 20-án, azaz jövő szerdán ülésezik, s akkor el kell dönteni, mit kezdjenek a Fidesszel. Mint emlékezetes, a több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó pártcsaládnak immár 13 tagpártja kezdeményezte írásban az elnökségnél a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését.

Egyelőre nem lehet tudni többet a találkozóról, mint amennyit Weber bejelentett, már csak azért sem, mert Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére nem kívánt részleteket közölni a tervezett megbeszélésről.

Mint Szent-Iványi is felhívta a figyelmet rá, Weber pontos álláspontját sem lehet igazán ismerni, hiszen sokat puhult azóta, hogy megírta azt az ominózus, 3 követelést tartalmazó levelet Orbánnak.

Valóban, a Néppárt csúcsjelöltjének kommunikációja „sokat puhult”, például már úgy látszik, legalábbis a Bild értesülése szerint már nincs szó bocsánatkérés követeléséről, csak arról, hogy  Orbán ismerje el, hogy ártott a pártcsaládnak, illetve a CEU-t illető feltétel esetén állítólag már nem az amerikai akkreditációval rendelkező képzésről és diplomákról, csak az intézmény budapesti tevékenységének folytatása körüli nyitott jogi kérdések rendezéséről van szó.

„Megjósolhatatlan, hogy mire jut Orbánnal Weber Budapesten” – szögezte le Szent-Iványi. „Már nem merek jósolni, mivel nagyon dinamikusan változik a helyzet, ami ma valószínűnek tűnik, holnap már nem úgy van” – összegezte az elmúlt napok-hetek történéseit a szakértő. Majd a látogatás utáni kommunikáció fogja megmutatni a tárgyalás eredményét. „Ha Weber  

az út után azt mondja, hogy ’csalódott’, akkor a Fideszt vagy kizárják, vagy kilép – ebben az esetben egyébként messze nem kizárt, hogy Orbán nem várja meg a kizárását, hanem maga lépteti ki a Fideszt, mivel az kisebb arcvesztés jelenthet számára” – mondta a szakértő, aki kitért arra is, hogy „ha pedig Weber olyanképpen fogalmaz, hogy  ’fontos kompromisszumra sikerült jutni’, az azt jelenti, hogy – bent akarják tartani a Fideszt”.

Mindenesetre Orbán arra játszik, hogy mindkettő jó neki: ha kizárják, akkor a belpolitikában újabb ellenfél ellen harcolhat, ráadásul korlát nélkül, nem lesz, aki szóljon a Soros, a Juncker, a hazugság-plakátok ellen, például. Igaz, ez rövid távon, az Európai Parlamenti választások előtt még jó is lehet neki, ám hosszabb távon gyengíti a pozícióit. Hiszen hiába alakít újabb csoportosulást – s ezt a vasat is a tűzben tartja – ezzel kiesik a nagyon fontos érdekérvényesítő csoportból, a Néppártból, ami azért is kellemetlen a kormánya nézve, mert ezen túl nem vehet részt Orbán az uniós tanácsülés előtti egyeztetéseken, azaz érdekérvényesítő képessége csökken, s emellett védtelenebbé is válik a bírálatok, az ellen való fellépések ellen – ahogy azt Kaczyński és Lengyelország példája is mutatja – fejtegette Szent-Iványi.

„Szerinem Orbán bent akar maradni a Néppártban, de nem minden áron; van másik opciója is, a lengyelekkel, olaszokkal, osztrákokkal és másokkal összehozni valami populista koalíciót és együttműködést” – emlékeztet Szent-Iványi, aki ebben a pillanatban nem lát sok esélyt egy sikeres budapesti Weber-misszóra, de mint mondja, egy hete még ő, sem tartotta valószínűnek, hogy Orbánék kikerülnének a Néppártból (Megj.: más szakértők sem igen). Ami biztos, hogy rajta is nagy a nyomás, valamifajta egyértelmű gesztust és kompromisszumot ki kell csikarnia Orbánból ahhoz, hogy teljes arcvesztés nélkül jöhessen ki a helyzetből.