A Fidesz szavazói is elhiszik, hogy Orbánt Grazban kezelik és Putyin zsarolja

HírKlikk 2018. november 8. 06:27 2018. nov. 8. 06:27

Átfogó kutatás készült a magyar társadalomban népszerű tévhitekről, összeesküvés-elméletekről, álhírekről, konteókról, valamint ezek jelenlétéről a közösségi médiában. A kutatás a Political Capital megbízásából, a Heinrich-Böll-Stiftung támogatásával és a Medián közreműködésével készült.

Az eredményeket egy szerdai konferencián mutatták be, minderről a 168 Óra közöl átfogó beszámolót – írja a hvg.hu. A kutatásban nemcsak a társadalom babonásságát mérték meg 1200 fő megkérdezésével, reprezentatív mintán még szeptember folyamán, hanem olyan tipikus összeesküvés-elméletekre kérdeztek rá, amelyek alapjaiban határozzák meg napjaink közbeszédét.

A Political Capital arra is kíváncsi volt, milyen politikai konteóknak hisznek a magyarok. Népszerű álhír, hogy vezető fideszes politikusok Ausztriába járnak titokban pszichiátriai kezelésekre, vagy hogy „a kormány azért van olyan jó viszonyban a Putyin-kabinettel, mert az orosz titkosszolgálat terhelő bizonyítékokkal rendelkezik Orbán Viktorról, és ezzel zsarolják a miniszterelnököt”.

A megkérdezettek 30 százaléka hajlamos elhinni a gyógykezelésről szóló elméletet, amelyet 27 százaléknyian utasítanak el.

Érdekes viszont, hogy a kormánypárti szimpatizánsok sem utasítják el egyöntetűen ezeket az elméleteket. Valamilyen szinten minden negyedik fideszes egyetért a pszichiátriai kezelésről szóló konteóval, 18 százalékuk pedig Orbán oroszok általi zsarolásával.

Mindez annak fényében érdekes, hogy a kormánypárti szavazók egyébként igencsak felülreprezentáltak a konteóhívők táborában.

Kiderült továbbá, hogy:

- A zsidókkal kapcsolatos sztereotípiák meglehetősen beágyazottak a társadalomban.

- A megkérdezettek 16 százaléka hisz erősen az antiszemita összeesküvés-elméletekben, az ezeket teljesen elutasítók aránya lényegesen kisebb, 7 százalékos.

- A megkérdezettek majdnem fele egyetértett azzal, hogy a muszlimok lopakodva ránk akarják erőltetni a kultúrájukat, 45 százalékuk szerint pedig a muszlim vezetőknek titkos tervük van arra, hogy elfoglalják Európát, és arab kontinenst csináljanak belőle.