A Fidesz szavazói is Európa-pártiak

HírKlikk 2019. március 22. 08:40 2019. márc. 22. 08:40

Orbán Viktor a pártján belüli radikálisok és egy maroknyi kormánypárti újságíró rosszallása ellenére azért harcolt, hogy megőrizhesse tagságát az Európai Néppártban, írta a BBC kommentárjában Nick Thorpe. Az ENP-n belüli szavazati jog és a pártcsaládon belüli posztokra való jelöklés jogának elvesztése csekély ár a tagság fennmaradásáért.

A döntés tekintettel van a Fidesz azon támogatóira is, akik nagyrészt Európa-pártiak. Sok Fidesz-szavazó attól tart, hogy a távozás egy európai intézményből - az Európai Néppártból -, az első botlás lenne egy olyan lejtőn, amely oda vezet, hogy Magyarország kiesik az egész Európai Unióból. A Fidesz a saját intézetei által készített felmérésekkel folyamatosan követi a közvélemény alakulását, olvasható a kommentárban.

Fontos volt a szavazás időzítése is, az, hogy a májusi választás előtt tartották. Az ENP-ben maradva Orbán fel tudja használni a pártcsaládot platformként migrációellenes retorikájához. Ha a vele egyetértő migrációellenes populisták jól szerepelnek májusban, Orbán Viktor akkor távozhat az ENP-ből, és akkor csatlakozhat hozzájuk, amikor jónak látja - írta Thorpe, és idézte azt, amit Orbán a PestiSrácok portálnak mondott: „A mi döntésünk lesz, hogy maradunk az Európai Néppártban, vagy nem”. 

Forrás: Hírklikk