A Fidesz térvesztését hozta november 10-e (összefoglaló)

NVZS 2019. november 11. 07:29 2019. nov. 11. 07:29

A vasárnapi megismételt önkormányzati választások beigazolták a véleményt, hogy a választókat – még visszamenőleg is – befolyásolja egy-egy választási eredmény. Bejött, amit Pulai András, a Publicus Intézet kutatási igazgatója fejtett ki a Hírklikknek, miszerint „enyhe győzteshez húzás-hatást lesz, helyi szósszal leöntve”. A 11 megismételt választás közül a legnagyobb országos érdeklődést kiváltott jászberényi talán a legjobb példa erre. Összességében elmondható, hogy a Fidesz térvesztését és egyben az ellenzék előretörését hozta november 10-e. De az is bebizonyosodott, hogy hiába a megismételt választás – a tömeges lakcímbejelentési mizériát most sem sikerült megakadályozni.

Jászberény nem engedett a zsarolásnak

„Az emberek ítéletet mondtak Jászberényben: nem lehet őket megfenyegetni, kiállnak a városért és magukért. Nem tűrik tovább ezt a ’háborús’ helyzetet, békét és nyugalmat akarnak”nyilatkozta a győzelme után a Hírklikknek a megválasztott ellenzéki polgármester, Budai Lóránt.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján található részletes adatok alapján látható, hogy mekkora pofonba futott bele a Fidesz-KDNP az általa kicsikart megismételt választáson, amit az ellenzéki Budai Lóránt nyert ismét meg. Bár a kormány mindent megtett a négy héttel ezelőtti eredmény megfordításáért, a pofon elcsattant. Nem csak hogy ismét vesztett a kormánypárti jelötje, ezt csak tetőzte vereségének az aránya. Miközben négy hete 14 szavazat döntött az ellenzéki jelölt javára, most 3758.

A pofon a választási részvétel fényében még nagyobbnak tűnik: a szavazásra jogosultaknak a 62 százaléka járult ezúttal az urnákhoz, 19 százalékponttal nagyobb arányú volt tehát (az október 13-án még csak 43 százalékos) részvétel. Ez azt mutatja, hogy óriási mozgósítóereje volt a szavazók „felháborodásának”. Csak részben amiatt dühödtek be a jászberényiek, mert a kormányzópárt nem volt képes elviselni a vereséget, s hatalmi erővel kikényszerítette a választás megismétlését. A Fidesz azonban nem csak túltaktikázta magát, rosszul is mérte fel a helyzetet, s azt hitte, erővel-hatalmi eszközökkel ki tudja zsarolni a győzelmet. Ám a jászberényiek egyértelműen kikérték maguknak a Fidesz nevében az ezúttal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által megtestesített zsarolást: soha önkormányzati választáson Jászberényben eddig nem tapasztalt számban mentek szavazni.

Jászberényi önkormányzati választás eredménye

(100 százalékos feldolgozottságnál, a zárójelben összehasonlításként az október 13-i eredmény)

Budai Lóránt, Közösen Jászberényért Egyesület (ellenzéki összefogás): 8327, 62,9 % (3909, azaz 42,63%)

Szabó Tamás, Fidesz-KDNP: 4569, azaz 34,51 % (3895, azaz 42,48%)

Magyar Levente, független: 257, azaz 1,94 % (931, azaz 10,1%)

Dobrosi Péter, Mi Hazánk: 86, azaz 0,65 % (434, azaz, 4,7%)

A polgármester-választást egyébként a település mind a 21 szavazókörében azért kellett megismételni, mert a kilenc évig regnáló polgármester, Szabó Tamás, a Fidesz-KDNP jelöltje megfellebbezte az október 13-án őt 14 szavazattal legyőző – a Közösen Jászberényért Egyesület nevében induló jobbikos politikus – Budai Lóránt győzelmét. A területi választási bizottság az indítványnak helyt adott, azt állítva, hogy olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek a választópolgárok akaratát és a választás eredményét is befolyásolhatták. (Szabó Tamás egyébként egy olyan beadványt nyújtott be a választási bizottsághoz, amelyben név szerint említették a Fidesszel szövetséges Lungo Drom jászberényi elnökét is, azaz a saját emberüket áldozták fel azért, hogy a szavazást megismételjék, de bírósági feljelentést érdekes módon az ügyben egyedül Budai Lóránt tett.

Szekszárd: Ismétlés teszi a mestert

„Megmaradt az ellenzéki többség, ami nagyon rossz hír a Fidesznek: minden szerződést át fogunk nézni, minden visszaélést leleplezünk!” – írta facebookos gyorsértékelésében Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő.

A Tolna megyei Szekszárdon két egyéni választókerületben (EVK) ismételték meg a választást – egyikben sem sikerült a kormányzópártnak fordítania. A különbség a négy héttel ezelőttihez képest annyi, hogy ezúttal az ellenzéki összefogás jelöltjének a győzelme nagyobb arányú volt. Maradt tehát a 8:7 arányú ellenzéki többség – azaz a fideszes polgármester szigorú ellenzéki kontroll alatt lesz kénytelen tevékenykedni az elkövetkező öt évben.

Ami a részleteket illeti, az NVI száz százalékos feldolgozás után a következő adatokat tette közzé (zárójelben az október 13-i eredmények):

2-es EVK (4., 11., 12. szavazókörök):

Csötönyi László, ÉSZ: 686, azaz 53,22% (602, azaz 48,24%)

Haag Éva, Fidesz-KDNP: 603, azaz 46,78% (586, azaz 46,95%)

Czank István, Mi Hazánk: (60, azaz 4,8%)

8-as EVK (25., 27., 29. és 30. szavazókörök)

Faragó Zsolt, ÉSZ: 570, azaz 53,12% (477, azaz 46,3%)

Szegedi Attila (Fidesz-KDNP): 494, 46,04% (462, azaz 44,85%) 

Sárközi János József (Mi Hazánk): 9, azaz 0,84% (91, azaz 8,8%)

Az önkormányzati képviselő-választást Szekszárd két egyéni választókerületének hét szavazókörében a Pécsi Ítélőtábla jogerős végzése értelmében kellett megismételni – a kormányzópárt kezdeményezésére. Az okok közé sorolták, hogy több jelölt is többször megjelent a szavazókörökben – ők amúgy ételt vittek az ott dolgozóknak.

Komló, szorosabb lett a Fidesz által nyert verseny

A Baranya megyei Komlón ugyan csak egyetlen EVK-ban ismételték meg a polgármester- és képviselőválasztást, de azzal az elméleti eséllyel, hogy a testületi többséget eleve elnyert ellenzék esetleg a Fidesz számára kedvező polgármester-választás eredményét is meg tudja fordítani: október 13-án ugyanis a Fidesz-KDNP színeiben indult jelölt mindösszesen 118 szavazattal nyert a Komló Összeköt Egyesület jelöltjével szemben.

A 118 szavazatnyi különbség ugyan jelentősen lecsökkent, de így is a fideszes Polics József maradt a város első embere, 31 szavazattal. Neki sem lesz egyszerű dolga azonban – ellenzéki testületi többségben kell dolgoznia. Ráadásul még nagyobb lett az ellenzéki többség: ugyanis a megismételt voksoláson ezúttal már az ellenzék közös jelöltje nyerte, s így 7:5 az arány (a polgármestert is beleértve).

Az NVI száz százalékos feldolgozottság utáni eredménye a következő (zárójelben az október 13.-i eredmények):

5. EVK (13 szavazókör)

Hidegkúti Szabolcs, Komló Összeköt Egyesület: 453 (50.33%)

Orsós Ferenc, Fidesz-KDNP: 447 (49.67%)

A végleges polgármesterválasztási eredmény pedig a következő:

Polics József (Fidesz-KDNP): 4187, azaz 50.19%

Ferenczy Tamás (Komló Összeköt egyesület): 4156, azaz 49.81%

Megfordult az eredmény Pettenden

A független Lakatos Sándor nyerte 54,62 százalékkal a megismételt polgármesterválasztást a Baranya megyei Pettenden az ugyancsak független Simon Sándor ellen, az a voksok 45,38 százalékát nyerte el.  A területi választási bizottság döntése értelmében kellet megismételni a polgármester-választást, a képviselő-választást és a roma települési nemzetiségi önkormányzati választást. Az ok: a választási névjegyzék készítésekor a választópolgárok száma 103, míg a névjegyzék zárásakor 211 volt, s az újonnan bejelentkezők szavazatai befolyásolták a választási eredményeket. Számos választó a választási részvétel érdekében létesített lakcímet a településen.

A jegyző, Fitos Harri Gábor az MTI-nek elmondta: ezúttal 134-en vettek részt a szavazáson és közülük 71-en támogatták Lakatos Sándort, 59-en pedig Simon Sándort, ezzel megfordult a megsemmisített októberi eredmény. 

Kisberényen ronggyá verték a fideszes jelöltet

Jogszabálysértés miatt tartottak polgármester- és képviselő-választást a Somogy megyei Kisberényen, ahol ismét a független Baloghné Varga Zsanett jelölt győzött 76 szavazattal, a szintén független Németh Sándorné (41), a Fidesz-KDNP jelöltje, illetve Horváth Krisztián (3) ellen.

A területi választási bizottság semmisítette meg az október 13-i eredményt és írt ki új választást, miután a községben csaknem megduplázódott a helyi lakcímmel rendelkező választásra jogosultak száma a szavazás előtti hetekben. Az eredetileg 128 nevet tartalmazó kisberényi névjegyzéken október 13-án már 252 helyi szavazásra jogosult neve szerepelt. Ez ilyen rövid határidővel csak az állandó lakcím megváltoztatásával történhetett, ami jogellenes.

A kisberényi névjegyzékben szereplő 231 választópolgárból most 120 élt a választójogával.

Nyéstán: Eredményekre várva

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstyán ezúttal sem mehettek túlságosan simán a dolgok. Mindenesetre ma hajnali 2 órakor a Nemzeti Választási Iroda honlapján még az a felirat szerepelt, hogy „még nem érkezett adat”. Megjegyzendő, hogy Nyésta volt az országban az egyetlen település október 13-án, amelynek választási eredményeiről a választási iroda a szavazás után nem közölt adatokat.

Amiatt kellett megismételni a választást, mert a helyi választási iroda nem hitelesítette az eredményt, miután október 13-án a településen 27-en voltak a választói névjegyzékben, de ez a szám rövid időn belül 98-ra emelkedett, ők nem voksolhattak volna.

Várföldén ismét csalhattak

A Zala megyei településen tömeges lakcímbejelentés miatt ismételték meg a polgármester- és képviselő-választást a Pécsi Ítélőtábla döntése értelmében. Ám a helyzet továbbra is változatlan – ezúttal sem sikerült tisztességes voksolást tartani.

Ennek megfelelően nem állapította meg az eredményt a helyi választási bizottság Várföldén most sem, mert az október 13-ai szavazáshoz hasonlóan ezúttal is túl sokan szavaztak olyanok, akik korábban nem laktak a településen. Három napon belül tárgyalnak a történtekről, illetve döntenek arról, hogy mikorra írnak ki új választást a zalai településen

Mint korábban mi is megírtuk, néhány hét alatt több mint ötven százalékkal nőtt a lakcímbejelentések száma a településen: szeptember 1-jén még csak 157 szavazópolgár szerepelt a nyilvántartásban, október 13-ára pedig 239-re nőtt a számuk. A választási részvétel 93 százalékos volt. A szavazópolgárok létszámának több mint ötvenszázalékos emelkedése, a polgármester- és a képviselőjelöltek közötti alacsony szavazatkülönbség a nagyon magas részvételi aránnyal együtt megalapozza a jogsértés gyanúját, mindezeknek „a választási eredmények befolyásolásának szándékán kívül nincs egyéb észszerű magyarázata” – mondta ki az Ítélőtábla.

Taranyon rendben ment a voksolás

A Somogy megyei Taranyon a területi választási bizottság rendelte el az 1. szavazókörzetben a polgármesterválasztás megismétlését, mivel kiderült, hogy mozgóurna nélkül bonyolítottak le mozgóurnás szavazást, és egy olyan ember is szavazott, akinek nem volt választójoga. A megismételt szavazást Szekretár Pál független jelölt nyerte 287 szavazattal, azaz 48.32 százalékos eredménnyel. További három induló volt, mindhárman függetlenként szálltak ringbe. Eredményeik: Czink Attila 188, Ritecz István 111, Orbán György 8 szavazat.

A sorrend nem változott az októberihez képest, a választási részvétel viszonylag magas 64,39 százalékos volt.

Litéren mégiscsak leverte a független jelölt a fideszest

A Veszprém megyei Litéren a megismételt polgármester-választáson is megőrizte október 13-i győzelmét a független jelölt, sőt, nagyobb arányban győzött most, mit négy hete az eredeti szavazatszámláláskor (amikor az újraszámláláskor a fideszes jelöltet hozták ki győztesnek). A Győri Ítélőtábla döntésével az 1. szavazókörben kellett megismételni voksolást, mégpedig arra hivatkozva, hogy a szavazatok újraszámlálásakor hat szavazólap hiányzott, így nem volt eldönthető a választás eredménye.

Eredmények az adatok száz százalékos feldolgozása után:

Varga Mihály, független: 533

Szedlák Attila: Fidesz-KDNP: 527

Mindenesetre a részvétel magas volt, a szavazásra jogosultaknak 59,3 százaléka voksolt.