A Fidesz további felfüggesztését javasolhatják a Néppárt bölcsei

HírKlikk 2020. január 23. 13:48 2020. jan. 23. 13:48

Az EPP köreiből származó értesülések szerint a „három bölcs” salamoni ítéletet hozott – jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Brüsszeli tudósítójának írásából megtudhatjuk, hogy a bölcsek egyrészt szeretnék, hogy a Fidesz a pártcsaládban maradjon. Másrészt azonban ennek fejében elvárják tőle, hogy nyilvánosan jeleit adja a fordulatnak, ami Orbán Viktornak eddig nem akaródzott. Ameddig ez így marad, maradjon a jelenlegi helyzet, a Fidesz felfüggesztése is – indítványozzák a bölcsek.

Pontosabb részletek nem tudhatók, mert a bölcsek és Donald Tusk titoktartásban egyeztek meg.

A felfüggesztés fenntartása mindenesetre azt jelenti, hogy a 11 Fidesz-képviselő részt vehet az Európai Parlament ülésein, de nem kerülhet funkcióba, továbbá hogy Orbán nem vehet részt az EPP pártvezetőinek és miniszterelnökeinek minden uniós csúcs előtt megtartott találkozóján.

Az értesülések szerint, a magyar kormányfő nem mutatkozott különösen együttműködőnek a három bölccsel: kétszer találkoztak, mindkét alkalommal – tavaly októberben és decemberben – az Európai Tanács ülése után, semleges területen, Brüsszelben. A „bölcsek” előrelépést igyekeztek elérni, mindenekelőtt a CEU ügyében, de Orbán közellenséggé nyilvánította Soros Györgyöt, az egyetem alapítóját, és ezen nem akar változtatni. A magyar miniszterelnök csak egyetlen kérdésben engedett: visszavonta a közigazgatási bírósági rendszer felállítására vonatkozó tervét: ezen bíróságokon a kormány nevezhette volna ki a bírákat.

Az EPP köreiben úgy tudják, hogy a bölcsek nem jutottak egységes álláspontra: Schüssel volt osztrák kancellár a Fidesz EPP-ben tartása mellett érvelt, Van Rompuy a kizárás mellett volt, míg Pöttering közvetítő szerepet töltött be. A „három bölcs” nézetei közötti eltérések az tükrözik, mennyire megosztott a pártcsalád és a frakciói.

Azelőtt, hogy márciusban a felfüggesztésről döntöttek volna, heves vita zajlott, amelyben a dél-európaiak és a közép-kelet-európaiak egy része kitartott Orbán mellett. Ugyanez megismétlődött a múlt héten Strasbourgban, amikor az Európai Parlament fokozni akarta a nyomást a Magyarország és Lengyelország ellen a 7. cikkely szerint indított eljárás folytatása érdekében. Az indítványt elfogadták, mellette szavazott az EPP 89 képviselője, ellene 35 – a magyarok mellett főleg spanyolok, olaszok és franciák –, 21 képviselő tartózkodott. A frakció vezetése az indítvány elfogadását javasolta, köztük a fentebb idézett Daniel Caspary (Baden-Württemberg, CDU). Kedden azonban Caspary más jelzést adott: a dpa német hírügynökségnek azt mondta: amellett van, hogy „együtt folytassák az utat”, majd a lap kérdésére pontosított: maradjon fenn a Fidesz felfüggesztése.

Most Donald Tusknak kell véleményt nyilvánítania: ő Orbán egyik legélesebb bírálója. A hírek szerint döntés február 3-án várható – írta a tudósító.

A párbeszéd híveinek érvei

A FAZ egy másik – interneten e sorok írásakor még nem olvasható – cikke szerint az Európai Néppártban többen követelik, hogy a Fideszt ne zárják ki a kereszténydemokrata pártcsaládból. Daniel Caspary, a CDU képviselője úgy foglalt állást a konzervatív német lapnak nyilatkozva, hogy a Fidesz legyen továbbra is felfüggesztve, a pártvezetés által megbízott „három bölcs” tovább beszéljen Orbánnal, és sürgessen kurzusváltást. Orbán ugyan „talán” sérti az európai jogot és az EPP alapvető keresztény értékeit, de „jobban tudunk hatni rá és pártjára, amíg a pártcsaládban van”.

A lap a párt köreiből megtudta, ez az álláspont megfelel annak az ajánlásnak, amelyet „a bölcsek tanácsa hétfőn átadott Donald Tusk pártelnöknek. Tusk jelenleg a tagpártokkal folytat konzultációkat, és a tervek szerint az EPP február 3-án az elnök javaslatára hoz majd döntést arról, hogy hogyan járjanak el Orbán Pártjával szemben.

 

Forrás: Hírklikk