A Fidesz úgy ellépett a Borkai-érától, mintha semmi köze sem lett volna hozzá

Lendvai Ildikó 2020. január 27. 17:23 2020. jan. 27. 17:23

Igazság szerint, vasárnap senki nem tört át. Győrben nem sikerült a csoda (mert az lett volna), az ellenzék nem fordított. Amire viszont tegnap egész Európa figyelt: nem törtek át a tartományi választáson Salviniék. Salvini maga – de mindenki más is – a hagyományosan baloldali Romagna tartomány (Bologna-Rimini-Párma környéke) megszerzését tekintette a későbbi országos megméretés próbakövének.

Orbán külön hangsúlyozta, mennyire drukkol nekik, még kampányolni is Olaszországba utazott. Romagnában a baloldal 51,4 százalékot ért el, a Salviniék vezette tömb 43,7 százalékot. Ugyanakkor egy másik tartományban, a délolasz Calabriában a Salvini-Berlusconi plusz neofasiszták tömb nyert, Berlusconi pártjának jelöltjével.

Magyar szemmel is tanulságos a különbség. Ahol Salviniéknak sikerült, ott a részvétel alacsonyabb volt. Romagnában viszont 67,7 százalék ment el szavazni, több, mint dupla annyian, mint előzőleg, 2014-ben. A pártokon túl tömegmozgalom született. „Szardíniáknak" vagy „heringeknek" hívják őket, mert demonstrációikon olyan sűrűn álltak az emberek a tereken, mint a szardíniák. A győzelmet ők vívták ki. A baloldal legnagyobb pártjának elnöke elsőként nekik mondott köszönetet.

És akkor most vissza hozzánk. Az sajnos nem meglepő, hogy ott, ahol (a négy jobbikos jelölt kivásárlása után) még Borkai is nyert, a papírforma a fideszes jelöltnek kedvez.

Arra azért érdemes figyelni, hogy a kormánypárt – okosan – úgy ellépett a Borkai-érától, mintha semmi köze sem lett volna hozzá. Ismerjük a módszert az út szélén hagyott teli pelenkával. Nem véletlenül, éppen pártbéli ellenlábasát indították – még törvényt is módosítanak a kedvéért –, aki maga is a Borkai-korszak lezárásával kampányolt.

Viszont felvetődik a kérdés: ha nem igaz az, hogy jelöltet kellett keresniük – ott volt kéznél, sok éve ott ül az önkormányzat Fidesz-frakciójában –, akkor miért is kellett tavaly Borkait elindítani és egy darabig a székében tartani, annak ellenére, hogy pártja vezetői már hónapok óta ismerték a botrányvideót és a korrupciókat? Arra már nyilván alkalmatlan volt, hogy a városban rendet csináljon. Talán a fiókjában és a páncélszekrényében kellett? És kiknek a kedvéért?

De ezzel számoljanak el ők. Számunkra itt van Romagna receptje: magas részvétel, erős tömegmozgalom. Érdemes kiváltani a politikai patikában. Hátha majd segít még Győrött is.