A Fidesz végtelen aljasságról tett tanúbizonyságot

Ujhelyi István 2020. november 17. 09:25 2020. nov. 17. 09:25

Útszéli zsarolásnak szánja Orbán Viktor a költségvetési vétót, de a károkozáson kívül, ez másra nem lesz jó: a jogállami mechanizmus ugyanis mindenképpen működni fog. A Fidesz miniszterelnökének vétója alapjaiban vált feleslegessé, amikor tegnap az Európai Unió tagállamainak nagyköveti ülésén – a magyar és a lengyel kormány kivételével – mindenki egyetértett a hivatkozott mechanizmus elfogadásával.

A szankciós megoldás tehát már a „csőben van”, még többek között az Európai Parlament jóváhagyása szükséges; ez azonban nem lehet kérdéses. Vagyis, az új szabály 2021 januárjában máris életbe léphet és működhet az európai értékek és demokratikus alapelvek kontrollja, a források kifizetésének csökkentése vagy felfüggesztése például az uniós közpénzek korrupt felhasználása, az igazságszolgáltatás függetlenségének súlyos és világos sérelme esetén.

Orbán Viktor és a lengyel kormány közös vétója késleltetheti ugyan a következő hétéves költségvetés és az újjáépítési csomag életbelépését, de ezzel mindössze annyit érnek el, hogy az idei büdzsé keretei maradnak a következő évben is. Ami a válság sújtotta tagállamok, így Magyarország számára is kétségtelenül több, mint káros. A jogállami mechanizmus viszont ugyanúgy érvényben lesz ebben az esetben is, vagyis az illiberális hisztéria és EU-ellenes támadás a célját nem fogja elérni, viszont annál többet árt majd az európai közösségnek és leginkább Magyarországnak.  

Fontos megjegyezni azt is, hogy a Fidesz végtelen aljasságról téve tanúbizonyságot, a kiszivárgott dokumentumok alapján, megpróbálta azt is elérni a jogállamiságról szóló tárgyalások során, hogy a mechanizmusból vegyék ki a „végső kedvezményezettek védelmét”.

Ez az a kitétel, amelyet még az én kezdeményezésemre tett bele az Európai Parlament 2019 tavaszán a jogállamisági mechanizmusról szóló parlamenti állásfoglalásba és amely garantálja, hogy amennyiben egy kormánnyal szemben jogállami szankcióval élnek és felfüggesztik a brüsszeli források utalását, úgy a végső felhasználóknak – vagyis a támogatásra sikeresen pályázó civileknek, önkormányzatoknak, kis- és középvállalkozásoknak – a kormány ettől függetlenül köteles kifizetni a nekik járó pénzt.

Amit Brüsszel akkor utal vissza a kormánynak, ha a jogállamisági sérelmet orvosolták. Miközben tehát a Fidesz rendre a magyar emberek érdekeiről és védelméről beszél, fű alatt arra is képes lett volna, hogy saját bűneinek büntetése esetén, megfossza a magyarokat a nekik járó uniós támogatástól. Ez egy önmagát nemzetinek mondó kormánytól még aljasabb húzás.