A Fideszben nem bűn a lopás, ha jó ügy érdekében történik

Föld S. Péter 2021. március 23. 07:33 2021. márc. 23. 07:33

„Hogy Viktorék felvehessék a harcot ezen háttérbirodalommal, föl kellett építeniük a közösség létezését biztosító, a nemzet iránt elkötelezett tőkeerős csapatot.” Eperjes Károly színművésztől származik ez a veretes mondat, aki a 24.hu-nak adott nagyinterjút. Félreértések elkerülése végett ez a megfogalmazás nem magától buggyant elő a színművész úr száján, hanem válasz volt arra a kérdésre, hogy elfogadhatók-e számára a Fideszben előforduló lopások.

Eperjes Károly mélyen hívő és nagyon keresztény ember. Olyannyira az, hogy nem megy olyan helyre, ahol nincs istentisztelet, Orbán jelentőségét Szent Istvánéhoz méri, ám a lopással szemben megengedő. Legalábbis, ha a lopás az övéihez kötődik. Ebben az esetben nincs baj vele, mert jó ügy érdekében történik. Nincs ezzel egyedül a Szamóca becenévre hallgató nyilatkozó, a Fidesz szimpatizánsai is nagyon megengedők, ha a sajátjaik – mondjuk így – botlásairól van szó. Legyen szó ereszcsatornán menekülésről, adriai jachton örömlányokkal megvalósított kollektív örömszerzésről, vagy valamilyen, hirtelen hazafias felbuzdulásból megvalósított lenyúlásról.

A „másikak” is loptak. Ezt mondta nekem egyszer egy Fidesz-hívő. Olyan ember, aki – sok elvtársával ellentétben –, tájékozott a világ dolgait illetően, mert nemcsak a Fidesz propagandájából informálódik, de a kormánytól független, kritikus sajtót is olvassa. A másikak is lopnak, mondta a Fidesznek ez az ismeretlen közkatonája, s ezzel egy könnyed mozdulattal felmentette az övéit a lopás felelőssége alól. Lopni ezek szerint nem bűN, ha jó ügy érdekében nyúlnak a közös vagyonhoz, akkor minden meg bocsátva.

Hogy mi a jó ügy, azt mi mondjuk meg. Ha a világon egyedül a magyar kormány vásárol közvetítőcégen keresztül, és ily módon mindenki másnál és a valós árnál drágábban kínai vakcinát, akkor azzal nincs baj. Ezáltal ugyanis valamelyik derék honfitársunk erősödik, aki ezt az erősödést nyilván a háttérhatalom – Eperjes megfogalmazásában: háttérbirodalom – megfékezésére fogja felhasználni. Vagyis, a lopással nem az a gond, hogy például a Tízparancsolatban is tiltásként szerepel, hanem az, ha olyanok lopnak, akik ezt nem nemzeti alapon, a haza üdvéért, a magyarság jobbítása érdekében teszik.

Nem új a gondolat, a Fidesz egyik meghatározó ideológusa már évekkel ezelőtt megfogalmazta a vonatkozó érvet. Szerinte, amit „korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. Lánczi András ezzel nem azt akarta mondani, hogy a Fideszben a lopás alapvetés, ha úgy tetszik, napi gyakorlat és normális üzemmenet, hanem azt, amit Eperjes színművész is mondott. Hogy a sajátjaikat kell helyzetbe hozni, mert csak így lehet meggátolni, hogy a tuggyukkik is boldoguljanak.

Összefoglalva: inkább rendes magyar emberek lopjanak tőlünk, mint olyanok, akik Soros zsoldjában állnak, Gyurcsány kottájából játszanak és nem képesek egyetlen mondatba legalább hatszor beleszuszakolni a „magyar”, a „nemzet”, vagy éppen a „haza” szavakat.