A fideszes képviselők rendre a családanyák és a nők ellen szavaznak Brüsszelben

Ujhelyi István 2020. január 26. 11:20 2020. jan. 26. 11:20

Varga Judit igazságügyi miniszter legutóbb – látványosnak és emberinek szánt – kisfilmben jelentette be, hogy milyen jogi lépéseket tesz, illetve milyen felülvizsgálatokat kezdeményez a nők és gyermekek kiemelt védelme érdekében. Azt gondolhatnánk, hogy mindezt komolyan is mondja, hiszen pár napja, a szakminiszterek tanácsában is a kiemelt uniós védelem szükségességéről beszélt.

Nos, érdemes lenne – ezek szerint – a miniszter asszonynak mielőbb beszélnie a Fidesz EP-képviselőivel is, akikkel – egykori brüsszeli asszisztensként – bizonyosan továbbra is szoros kapcsolatot ápol. A kormánypártok európai politikusai ugyanis az elmúlt időszakban hiába tehettek volna számos esetben például a nők jogaiért és védelméért, rendre épp ennek ellenkezőjeként cselekedtek.

A narancsos delegáció tartózkodott például a McAvan-Šuica-jelentés tárgyalásakor, amely többek között a lányok és asszonyok testi, illetve lelki épségének biztosítása, a gazdasági és szociális jogok, illetve a lányok és asszonyok szerepvállalásának előmozdítása, hangjuk és részvételük erősítése mellett foglalt állást.

Tartózkodtak annál az Arena-jelentésnél is, amely a nők szegénységének és társadalmi kirekesztettségének problémáival foglalkozott. Tartózkodtak annál a Kuneva-jelentésnél, amely a súlyosan kiszolgáltatott női háztartási alkalmazottak ügyével foglalkozott.

Tartózkodtak annál a tanácsi határozatnál is, amely sürgette a nők elleni erőszakkal szembeni tagországi fellépést. De tartózkodtak az ENSZ nőjogi jelentésével kapcsolatos parlamenti szavazáson is, pedig tehettek volna a nemek közötti bérszakadék csökkentéséért, illetve a vidéken élő nők infrastrukturális, ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentéséért.

Végtelenül szomorú, hogy miközben Orbán Viktor „átfogó egyezséget” akar kötni a magyar nőkkel és otthon a „családbarát kormányt” hirdetik minden felületen, addig a fideszes EP-képviselők szép csendben, rendre a családanyák és nők ellen szavaznak Brüsszelben.

Tisztelt miniszter asszony, ideje lenne elbeszélgetnie a sajátjaival! Minden kis imázsfilm, minden mosolygó arcokkal telerakott plakát, minden szó hiteltelen ezzel kapcsolatban mindaddig, amíg az érdemi cselekvés sunyi tartózkodás marad csupán.

Rendkívül sajnálatos, hogy még Ön sem támogatja a nők elleni erőszakkal szemben fellépő isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálását, de legalább annyit megtehetne a nők és a családanyák érdekében, hogy meggyőzi a fideszes EP-képviselőket és tanácsadóikat: a nőkért és ne a nők ellen szavazzanak a jövőben az Európai Parlamentben. Higgye el, már ez is nagy eredmény lenne. És még kisfilm sem kell hozzá.