A Fideszes képviselő 70 millió forintot kap a hallgatásért

HírKlikk 2017. június 27. 15:22 2017. jún. 27. 15:22

2017-ben összesen 19 országgyűlési képviselőnek nem volt mondanivalója a parlamentben. Ők egyetlen alkalommal sem szólaltak fel a tavaszi ülésszakon. Köztük van a fideszes Bíró Márk is, aki már hetedik éve nem beszél az Országgyűlésben, mindezt havi 747 ezer forintért, így hallgatása óta már 70 millió forintot keresett képviselőként, írja a Blikk.

Bíró Márk listán került be a parlamentbe, tehát nincsenek választókerületi teendői, amivel esetleg még indokolni is lehetne a némaságát. Tagja ugyan a honvédelmi bizottságnak, de a jegyzőkönyvek szerint egy szót sem szólt, a kilenc ülésből pedig csak hármon vett részt a Blikk szerint.

A parlamentben pedig nemcsak hogy a vitákhoz nem szól hozzá, de még önálló beadványai sincsenek.
A kitartó passzivitásával 70 millió forintot keresett eddig, ezenkívül a parlament állja a 180 ezer forintos belvárosi albérletét és a benzinpénzét.

Mentségére legyen mondva, hogy a szavazásokon azért részt vesz, bár ezt muszáj megtennie, mert különben az igazolatlan hiányzásokkal arányosan csökkentenék a fizetését.

Bíró teljesítménye azonban még mindig elmarad a Fradi-vezér Kubatov Gáborétól, aki több mint tíz éve nem szólalt fel a parlamentben. A fideszesek csak a függetleneknél aktívabbak.

Mivel a Fidesz a legnagyobb párt, így nem meglepő, hogy ők adják a legtöbb néma képviselőt. Kubatov és Bíró mellett nem szólalt fel Zombor Gábor volt egészségügyi államtitkár és Kövér László sem, valamint az utóbbi időben inkább a botrányaikkal és kudarcaikkal kitűnő képviselők - Mengyi Roland, Simonka György és Farkas Flórián.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjeként csak kétszer kért szót hárompercnyi beszédért, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig mindössze egyszer szólalt fel.

A Fidesz legaktívabb képviselője Lázár János volt, bár ő legalább második lett a sorban a 84 felszólalásával és több mint négy órányi beszédével.

Rajta kívül viszont elég passzív volt a párt, Orbán Viktor kormányfő is csak valamivel több mint két órát beszélt a parlamentben tavasszal.

Az LMP-s politikusok voltak a legaktívabbak, a Jobbik és az MSZP képviselői pedig fej fej mellett állnak.

A legaktívabb képviselő Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára volt, aki 159 alkalommal szólalt fel, összesen pedig csaknem kilenc órát beszélt, míg a legtermékenyebb ellenzéki politikus az MSZP-s Mesterházy Attila volt.

Mesterházyval szöges ellentétben volt a teljes Demokratikus Koalíció, ami a Népszabadság bezárása óta - a kétharmados törvények kivételével - bojkottálja a parlamenti üléseket és szavazásokat.

Ennek megfelelően nem szólalt fel a tavaszi ülésszakban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, valamint Vadai Ágnes, Oláh Lajos és Varju László képviselők sem.

A frakcióvezetők közül Szél Bernadett beszélt a leggyakrabban, őt követi a fideszes Kósa Lajos , a jobbikos Volner János és a szocialista Tóth Bertalan.

Ami pedig Vona Gábort, a Jobbik pártelnökét illeti, a top 50-be sem fért be, ugyanis csak csak húsz alkalommal kért szót.
Forrás: Blikk