A fideszes kormánybiztos cége 12,3 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert másfél év alatt

HírKlikk 2022. május 11. 16:30 2022. máj. 11. 16:30

Orbán Viktor 2020 szeptemberében nevezte ki kormánybiztossá Nemesi Pál cégvezetőt, aki 2019-ben a Fidesz támogatásával indult Botka László ellen a szegedi önkormányzati választáson. Kinevezése óta több mint 30 milliárd forintnyi közbeszerzésen indultak, és 12,3 milliárdot meg is nyertek.

Nemesi Pál a FerroÉp Zrt. többségi tulajdonosa, noha tavaly decemberben változás történt a cég élén – írja az Átlátszó. 

Szegeden uniós támogatással Science Park Szeged Járműipari Kompetencia Központ épül. Az uniós közbeszerzési kiírás szerint a beszerzés tárgya és mennyisége: „az SZTE ELI Science Park Járműipari Kompetencia Központ szabadon állóan elhelyezett, részben földszint + egy emeletes, részben földszintes oktatási és kutatási rendeltetésű épület, továbbá szabadon állóan elhelyezett, fedett, oldalról nyitott, 24 db térkő burkolatú parkolót tartalmazó építmény, két db buszparkoló, a mérésekhez szükséges aszfalt burkolatú gyorsító út, valamint aszfalt burkolatú hozzájáró út.

A tervezési területen kialakításra került tűzi-víztározó és csapadékvíz szikkasztó is. Az épület két fő részből áll. Egyrészt a vizsgálatok végzéséhez szükséges fűtött csarnok épületrészből, mely vasbeton vázszerkezetű, szendvicspanel falú és tetőburkolatú. A csarnok épületrészében a technológiához szükséges funkciókat, illetve elektromos és gépészeti szükségleti forrásokat kell biztosítani.

Továbbá a projekt részét képezi a Wolfgang Sandner utca meghosszabbítása, valamint a Jármű Kompetencia Központ közmű igényeit biztosító közművek kiépítése is.

A közbeszerzés eredménye szerint a kivitelező FerroÉP Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt., amely a becsült 1,5 milliárd forint helyett 1,78 milliárd forintért vállalta a munkát. Nyolcan indultak, köztük a Keviép Kft. vagy éppen az EB Hungary Invest Kft., de őket mind kizárták.

Bár a cégvezetést 2022. január elsejétől Nemesi Kata, Nemesi Pál Gábor és Nemesi András vette át, a bírósági iratok szerint 2403 törzsrészvényből 2376 Nemesi Pálé, így egy személyben továbbra is az ő kezében a döntés.

Míg 2019 előtt 10 év alatt nyertek 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést a Nemesihez köthető cégek, 2020-as kormánybiztosi kinevezése után az állami tenderek behúzása felgyorsult. 17 tenderen indultak, több mint 30 milliárd forint értékben, és 12,3 milliárdot meg is nyertek.