A Fideszre szavazók 55 százaléka elhiszi, hogy a gyermekvédelemről szól Orbán népszavazása

HírKlikk 2021. augusztus 9. 13:50 2021. aug. 9. 13:50

Sőt, a magyarok csaknem harmada még azt is lehetségesnek tartja, hogy valaki azért lesz homoszexuális, mert ilyen tartalommal találkozik.

A Népszava megbízásából a Publicus által július végén készített közvélemény-kutatásból az is kiderült, a megkérdezettek 42 százaléka szerint létező veszély, hogy az óvodákban és az iskolákban a többségitől eltérő szexuális irányultságot népszerűsítő propagandát folytatnak az LMBTQ szervezetek.

A felmérésben a kormány, valamint a Karácsony Gergely által bejelentett népszavazási kezdeményezésekről kérdezték a lakosságot.

Az Orbán Viktor által bejelentett, gyermekvédelminek mondott, de valójában erőteljesen homofób népszavazási kezdeményezésről az ellenzéki szavazók nagyobb arányban értesültek (90 százalék), mint a kormánypártiak (75 százalék). A Fideszre voksolók 55 százaléka szerint a kezdeményezés valóban a gyerekek védelméről szól, de az ellenzékiek 87 százaléka szerint ez csak a választási kampány részét képező politikai akció.

A Publicus a közvélemény-kutatásban résztvevőket a Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, ellenzéki miniszterelnök-jelölt által benyújtott népszavazási kezdeményezésről is megkérdezte. A választ adók 58 százaléka ellenzi a kínai Fudan Egyetem fővárosi beruházásának tervét, de még ennél is többen, 77 százaléknyian mondtak nemet az autópályák magánkézbe adására. A megkérdezettek 58 százaléka támogatta, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, 71 százalék szerint az álláskeresési járadék idejét háromról kilenc hónapra kellene emelni. 82 százalék pedig ingyenesen biztosítana antigéntesztet a 60 éven felülieknek.

A Népszava szerint a pártpreferenciák itt is tetten érhetőek. A kínai egyetem építését a fideszesek harmada ellenzi, az ellenzékieknek viszont a 91 százaléka. Az autópályák koncessziós kiszervezését viszont a kormánypártiak több mint kétharmada is ellenzi, míg az uniós ügyészséghez való csatlakozás mellett 43 százaléknyian vannak a kormányra szavazók közül. Az álláskeresési támogatás meghosszabbítását 60 százaléknyi Fidesz-szavazó támogatná. Az uniós ügyészséghez csatlakozás ellen 28, az álláskeresési támogatás meghosszabbítása ellen 34 százaléknyian vannak a kormánypárti megkérdezett szavazók részéről.

Az ellenzékiek 90-91 százalékban támogatják a javaslatokat, az ingyenes tesztelésnél pedig eltűnt a pártpreferálás, az összes megkérdezett 82 százaléka szerint szükség lenne rá – derül ki a Népszava cikkéből.