A finnek a jogállamisághoz kötnék az uniós támogatásokat

HírKlikk 2019. július 19. 16:25 2019. júl. 19. 16:25

A finn soros elnökség folytatni kívánja a tárgyalásokat arról, hogy hogyan lehet az uniós támogatások kifizetését szorosabban összekötni a jogállamiság tiszteletben tartásával – idézi az Euractiv Antti Rinne finn miniszterelnöknek az Európai Parlamentben elmondott beszédét. Gratulált a képviselőknek megválasztásukhoz, és hangsúlyozta: az Európa-barát erők minden eddiginél szorosabb együttműködését teszi szükségessé az, hogy a parlament milyen szűken hagyta jóvá Ursula von der Leyent a bizottság új elnökeként.

Rinne ismertette a finn elnökség fő prioritásait. 1/ Meg kell erősíteni az EU-t a klímavédelem nemzetközi vezető erejeként. 2/ Erősíteni kell a közös értékeket és a jogállamiságot. 3/ Erősíteni kell az EU versenyképességét és az unión belül a társadalmi integrációt. 4/ Biztosítani kell a polgárok átfogó védelmét és biztonságát.

Mint ismeretes, Finnország élen jár a klímavédelemben, s Rinne kijelentette: az EU-nak 2050-re el kell érnie a klímasemlegességet, és a soros elnökség egyik célja, hogy az év végéig kidolgozzák az ehhez szükséges terv legfontosabb elemeit. Leszögezte: Helsinki reméli, hogy azok az országok, amelyek a múlt hónapban nem támogatták a konszenzust követelő tervet - Csehország, Észtország, Lengyelország és Magyarország -, szintén csatlakoznak.

Ami a támogatások jogállamisághoz kötését illeti, Rinne azt mondta: olyan kiegyensúlyozott és hatásos mechanizmust kell kidolgozni, amely a kifizetéseket a jogállamiság tiszteletben tartásához köti.

Forrás: Hírklikk