A főváros a bírósághoz fordulhat a kormányhivatal vádjai miatt

HírKlikk 2020. augusztus 4. 18:22 2020. aug. 4. 18:22

A Pesti Úti Idősek Otthonának vizsgálatát lezárta a kormányhivatal, de a megállapításaikat ellentmondásosnak találja az intézményt fenntartó főváros.

A főváros szerint, nem megalapozottak Budapest Főváros Kormányhivatalának megállapításai a Pesti úti idősotthon gondozói létszámáról, válaszolta a Főpolgármesteri Hivatal a hvg.hu megkeresésére.

A hétfőn lezárt rendkívüli ellenőrzés eredményeként azt közölte a kormányhivatal, hogy a Pesti Úti Idősek Otthonában az elvárt 109 fő helyett csak 60 ápoló és gondozó dolgozik az intézményben, ezért arra kötelezi a fenntartót, azaz a Fővárosi Önkormányzatot, hogy 90 napon belül szüntesse meg a létszámhiányt.

A Főváros szerint azonban ellentmondásos, hogy a kormányhivatal kiket is nevez ápolóknak.

„A kormányhivatali határozatban szereplő 60 fős gondozói létszámra vonatkozó megállapítást nem tartjuk megalapozottnak: a vizsgálatban – a 2019-ben folytatott átfogó kormányhivatali ellenőrzés során követett megközelítésüktől is eltérve – csak azokat sorolták az ápoló személyzethez, akiknek megnevezése tartalmazta az ápoló vagy gondozó kifejezést, azaz nem tartalmuk szerint vizsgálta az egyes munkaköröket” – részletezi a Fővárosi Önkormányzat és visszautasítják azt a megállapítást is, hogy a létszámhiány okozta helyzet miatt veszélyeztetve lenne az ott lakók egészsége.

A hvg.hu beszámol arról is, hogy a kormányhivatal korábban azt közölte, hogy amíg a megfelelő ellátást nem biztosítják az otthonban, új ellátott nem vehető fel az intézménybe, emellett kötelezték az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljeskörűen dokumentálja.

„A Fővárosi Önkormányzat jelenleg vizsgálja a pénteki napon kézhez vett határozat szövegét és vizsgálja, hogy milyen körben szükséges a rendelkezésre álló határidőn belül annak bírósági felülvizsgálatát kérni.”
 

Forrás: HVG