A főváros nem hoz elhamarkodott döntéseket a maszkhasználatról

Harkai Péter 2021. szeptember 27. 18:50 2021. szept. 27. 18:50

Budapesten semmiképpen sem hoznak elhamarkodott intézkedéseket a maszkhasználatról. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes portálunk kérdésére közölte, csak a kormányzati döntésekkel összhangban lépnek, ha szükséges.

Az eddig megszokotthoz képest, hirtelen megugrani látszik a koronavírushoz köthető fertőzöttek száma Magyarországon, bár az adatok egyelőre nem drámaiak. Magától érthetődő kérdésként merül fel, hogy milyen mozgástere van a védekezésben a fővárosi vezetésnek. Miután a parlament megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását és ezzel a kormánynak adott rendkívüli felhatalmazást, azt kérdeztük Tüttő Katától, mire számíthatnak a budapestiek a szigorodni látszó intézkedések következtében? Kötelező lesz-e a maszkhasználat például a tömegközlekedési eszközökön?

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes határozottan kijelentette, hogy sem szándéka, sem hatásköre nincs ilyen rendelkezések meghozatalára. A fővárosi operatív törzs folyamatosan ülésezik és napi szinten vizsgálja az adatokat, amelyeket a fővárosi cégektől, intézményektől is bekérnek a koronavírus terjedése ügyében. A maszkviselés bevezetése kapcsán a főváros önállóan nem tud lépni, mert erre nincs felhatalmazása – tette hozzá. Arról nem beszélve, hogy például a HÉV-et, az agglomerációs járatokat, a Budapestre beérkező MÁV-ot az állam üzemelteti, tehát mindezzel kapcsolatban csupán közös döntés alapján történhet bármilyen járványügyi lépés.

„Ebben csak akkor születhet jó döntés, ha egységesen hozzuk meg. Várjuk a kormánytól vagy a felhatalmazást vagy a döntését, hogy léphessünk, mert a megelőzés csak akkor működik, ha egységes. Minden ettől eltérő intézkedés csak zavart okozhat” – közölte Tüttő Kata. Mint mondta, felkészülnek a változásra, de csak úgy, hogy hasznos és hatékony lehessen bármilyen meghozandó védelmi intézkedés. 

A napi szennyvízadatokat látva, nem látszik drasztikus emelkedés, de emellett a fővárosi cégek, szolgáltatók részéről szintén bekérték a bejelentett és detektált megfertőződésekről szóló adatokat. Mindennek tükrében, egyelőre nem látszik kiugró növekedés, de azt hozzátette, hogy Magyarország a tesztelésben nem jár az élen és ez sajnos erősen érzékelhető is. A benyomásaik, az információik nem biztos, hogy pontosan lefedik a valóságot. „Elsősorban a közszolgáltatások biztonsága a legfontosabb s ennek érdekében valamennyi cégnél igyekeztünk mind hirdetni, mind megszervezni az oltási lehetőséget is. De ebben szintén a kormánnyal egységes gondolkodás és fellépés lenne a leghatékonyabb” – nyilatkozta a Hírklikknek Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.