A Fővárosi Választási Bizottság egyik tagját is megfigyelték a Pegasus-szal

HírKlikk 2022. január 27. 17:00 2022. jan. 27. 17:00

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is tanító Vértesy László két telefonszáma is szerepel abban a kiszivárgott adatbázisban, amely a Pegasus különböző ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. A jogász 2018-ban a Jobbik kampányát segítette.

Vértesy László éveken át volt a kormányközeli Századvég Alapítvány kutatója, majd a 2018-as parlamenti választás előtt a Jobbik környezetében végzett hasonló munkát. Közben 2014 óta tagja a választások jogszerűségét felügyelő Fővárosi Választási Bizottságnak.

A Direkt36 most kiderítette, hogy Vértesy egyike a Pegasus kémszoftver magyarországi célpontjainak. A jogász két telefonszáma is szerepel abban a kiszivárgott adatbázisban, amely a Pegasus különböző ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. A telefonszámlistához a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jutott hozzá közösen, majd azt 17 szerkesztőség – köztük Magyarországról a Direkt36 – elemezte.

A Direkt36 megkereste a jogászt, ő azonban nem szeretett volna válaszolni kérdéseire. Vértesy egyik ismerőse azt mondta, a jogász maga sem érti, hogyan került a listára.

Vértesy László neve és telefonszámai 2018 őszén kerültek a célszemélyek közé, ám a Direkt36 szerint ebben az időszakban semmi olyan esemény nem történt vele, amely egyértelmű választ adna arra, hogy miért lehetett a megfigyeltek között. A célszeméllyé válás idején Vértesy még tulajdonosa és vezetője volt a Civitas Intézet nevű cégnek, amely a tavaszi parlamenti választások előtt segítette a Jobbikot. A párt ügyeit ismerő források szerint azonban a Civitas ekkor már nem volt aktív, és Vértesynek se volt szorosabb kapcsolata a párttal. Az is lehet, hogy egy korábbi időszakból szerettek volna vele kapcsolatban megtudni információkat. A Pegasus segítségével ugyanis a telefonokon akár hónapok, évek óta tárolt levelezések, hangfelvételek, videók és képek is hozzáférhetőkké válnak.

A Direkt36 megjegyzi azt is, hogy az Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bármely foglalkoztatottja ellen folytathatnak a hatóságok „megbízhatósági vizsgálatot”, amiben  titkosszolgálati módszerek is alkalmazhatók, de ezt a szabályt csak 2021-ben vezették be.