A gázáremelkedés miatt összeomolhat a távhőpiac

HírKlikk 2021. november 29. 12:55 2021. nov. 29. 12:55

Karácsonykor vagy szilveszterkor kihűlnek a lakótelepek radiátorai – ezzel hozták a frászt számos magyar nagyváros polgármesterére a távhős szakemberek az elmúlt napokban.

Legalább egy tucat magyarországi nagyváros távhő cége kapott figyelmeztetést az utóbbi hetekben a gázkereskedőjétől: vagy írják alá az október 1. óta érvényes szerződéseik módosítását, és fizessenek többet a gázért, vagy mondják fel a szerződésüket. Fideszes és ellenzéki vezetésű városokban is nagyon komoly aggodalom lett úrrá a polgármestereken, mert úgy érezték, három rossz lehetőség áll előttük:

– valahonnan rengeteg pénzt kell nagyon gyorsan szerezniük földgázra, egy olyan év végén, amikor az állam a járványra hivatkozva, elvette a bevételeik jelentős részét;

– vagy belemennek egy háborúba a gázkereskedőjükkel, azt kockáztatva, hogy december végén vagy január elején lesznek napok, amikor nem tudják fűteni a lakótelepeiket;

– vagy elengedik a távhő cégüket, és egy gyors államosítás után az MVM működteti őket tovább, ahogy az iskoláikkal, kórházaikkal és számos egyéb jószágukkal történt.

Az aktuális probléma a megyei jogú városok közül is többeket érint, egészen nagyokat is, de kisebb települések is érintettek, összesen több, mint egy tucatról tudunk – írja a 444.

Mivel az alkudozás még tart, egyik érdekelt sem kívánt nyíltan beszélni a helyzetéről, ezért nem sorolják fel az összeset, de a helyzet komolyságát mutatja, hogy a négy legnagyobb város Budapest, Szeged, Győr és Székesfehérvár.

A rezsicsökkentésnek nevezett kormánypolitika miatt a távhőcégek a háztartásoknak államilag szabályozott, fix áron nyújthatnak csak szolgáltatást. A fűtéshez szükséges gázt viszont piaci áron szerzik be. Ha a piaci ár drágább, mint a rezsicsökkentett, akkor a különbséget az állam elvben kipótolja. Csakhogy a pótlás úgy történik, hogy az energiahivatal kijelöl egy tavaszi napot, megnézi, akkor mennyibe kerül a gáz, és azt mondja, ez a referencia. Ha a rezsicsökkentett ár annál alacsonyabb, akkor a kettő közti különbséget a távhőcégek megkapják a hivataltól.

A gáz ára azonban idén elképesztő ütemben növekedett, és a tavaszi, a hivatal által meghatározott referencianaphoz képest is jó 200 százalékkal emelkedett már. Ami akkor még 30 euró volt, az most 90 euró körül van.

A portál információi szerint a települések nagyobb része hajlik a megegyezésre, és alá fogja írni az áremelkedés lehetőségét jelentő szerződésmódosítást, máskülönben a tél nagy részében az összes gázt jóval drágábban vehetnék csak meg, vagy kérniük kellene az energiahivatalt, hogy jelöljön ki új tulajdonost a működtetésükre. De van néhány település, ahol még küzdenek, és azzal is fenyegetőznek, hogy közérdekű üzem megzavarása miatt beperlik a kereskedőt.

Forrás: 444.hu