A gerinctelen Orbán pálfordulásai

HírKlikk 2019. április 6. 08:54 2019. ápr. 6. 08:54

"Azért jöttünk ide, hogy a gerinctelen Orbánról beszéljünk. Arról az Orbán Viktorról, aki valamikor még ifjú kommunista volt, aztán a Liberális Internacionálé alelnöke lett, majd elment az európai konzervatívok irányába" - kezdte sajtótájékoztatóját Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője és Tordai Bence, a PM országgyűlési képviselője a kormánypárt kampánynyitó rendezvénynek helyet adó Bálna Rendezvényközpont előtt.

A szocialista politikus a helyszínre utalva megjegyezte, a bálna egy gerinces állat, ehhez képest azért állnak a róla elnevezett épületnél, hogy a gerinctelen Orbán Viktorról beszéljenek, aki liberálisból az európai konzervatívok oszlopos tagja lett. “Tragikus, hogy  tíz év alatt milyen módon változott meg Orbán és a Fidesz politikája” emelte ki, majd megállapítását a Fidesz legutolsó, máig ismert uniós programjának részleteivel támasztotta alá.

A Fidesz 2009-ben még azt szorgalmazta, hogy fel kell hatalmazni az Európai Uniót olyan eszközökkel, amelyekkel a közös európai értékek, és alapelvek betartására készteti a tagokat, mert e nélkül nincs Európa. Tíz évvel ezelőtt Orbánék az Európai Unió kisebbségvédelmi és emberi jogi védelmi rendszerének létrehozását akarták.

“Ellentmondás, ha elvárjuk az Uniótól, vegye rá a normakövetésre tagállamait, de vonakodunk attól, hogy ehhez esetleg a szuverenitásunkat csorbító felhatalmazást adjunk” - idézte szó szerint a Fidesz európai programját. Hozzátette, elég érdekes és egyszerre visszás, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője, miközben Orbán éppen a szuverenitás feladása miatt nem akar csatlakozni az Európai Ügyészséghez.

“2009-ben a Fidesz még egy Európa-párti politikai párt volt, mára Európa ellenes politikai erő lett. Az MSZP és a Párbeszéd közös listáján szereplő jelöltek és a hozzá kapcsolódó civil szervezetek ezért azt a kérdést teszik fel Magyarország polgárainak: Európa vagy Orbánisztán. Ebben kell közös döntést hoznunk!” - vonta le a következtetést az MSZP EP-képviselője.

Tordai Bence Orbán kampánynyitó beszédének megértéséhez egy “Fidesz-szótárt” hozott. Erre azért van szükség - mondta - mert az utóbbi években megszokhatták, ha Orbán szája mozog, nagy valószínűséggel hazudik, és még az ellenkezője se igaz annak, amit mond.

Tordai négy orbáni szófordulatot fordított le.

Európai szuverenitás: minden, ami veszélyezteti a Fidesz hatalmi érdekeit. Ilyen az Európai Ügyészség, mivel Orbán barátai, családtagjai, üzletfelei közül nagyon sokan börtönben találnák magukat, ha a hatálya Magyarországra is kiterjedne. Az Ujhelyi István és Jávor Benedek és más EP képviselők által által kidolgozott Európai Szociális Pillér intézménye is ide tartozik, ami direktiváiban garantálja az európai minimá-ljövedelmet, a méltányos egészségügyi ellátást, méltó munkahelyeket, megfelelő színvonalú oktatást. “Orbán kiszolgáltatottságra épülő rendszere ezzel szembe megy. megakadályozza, hogy a magyar emberek élhessenek velük. Ezt jelenti számára a nemzeti szuverenitás” - jelentette ki Tordai.

Migráció: elterelni a figyelmet a kivándorlásról. A nem létező, Fidesz által kreált migráns karavánok emlegetésével az a célja, hogy félelemkeltéssel szerezzen szavazatokat a kormánypártnak. Keresztény kultúra védelme: azok az álkeresztény emberek, Fidesz-KDNP-s figurák ártanak leginkább a kereszténységnek, akik lopnak, paráználkodnak megkívánják más jószágát, nem tisztelnek se Istent se embert - fogalmazott a PM politikusa.

Átalakítani Európát: viszálykodó nemzetek, szélsőjobbos populista pártok Európáját akarja, amelyek működésképtelenségét jól mutatja, hogy még önmagukkal se képesek megegyezni, nemhogy Európa érdekében összefogni a többi pártcsaláddal.

Tordai azzal zárta szavait, akik nem az orbánnisztáni tempót, a fideszes hatalmát akarja támogatni, a legerősebb  és egyetlen ellenzéki közös szövetséget, az MSZP-Párbeszéd listáját válasszák.

Forrás: Hírklikk